Pertti Kurikan Nimipäivät voi toimia esimerkkinä koko Euroopalle

Uuden Musiikin Kilpailu käynnistyi Ylellä viime kuussa. Viime viikonloppuna käytiin ensimmäinen semifinaali. Uuden Musiikin Kilpailun kautta valitaan Suomen edustaja Itävallassa järjestettäviin Euroviisuihin.

Suurin kohu on ollut Pertti Kurikan Nimipäivät -yhtyeen ympärillä, joka pääsikin ensimmäisestä semifinaalista jatkoon ilmeisen helposti: Kehitysvammaisten muusikoiden yhtye on ollut esillä YLE:n sivuilla muita yhtyeitä enemmän, ja esimerkiksi Facebookissa yhtyeen taustalle on noussut varsinainen kansanliike.

Pertti Kurikan Nimipäivillä on mahdollisuus päästä Euroviisujen finaaliin ja levittää tietoa kehitysvammaisuudesta sadoille miljoonille eurooppalaisille. Siksipä onkin tuntunut liki käsittämättömältä, kuinka suurta vastustusta yhtyeen esiintyminen kisoissa on aiheuttanut. Ylen niskaan on satanut internetin keskustelupalstoilla vihaista palautetta siitä, miten se yrittää kaikin voimin edesauttaa Pertti Kurikan Nimipäivien voittoa.

Pertti Kurikan Nimipäivien menestyessä Suomella on mahdollisuus osoittaa, miten kehitysvammaisuus ei millään tavalla estä normaalia elämää. Kaikkialla Euroopassa tämä ei ole selvä asia. Esimerkiksi Romanian orpokodit ovat yhä täynnä kehityshäiriöisiä lapsia, jotka hylätään heti siinä vaiheessa, kun synnytyksen jälkeen käy ilmi, että heillä on kehityshäiriöitä.

Tilanne oli Romaniassa pahin muutama vuosikymmen sitten Nicolae Ceauşescun hirmuvallan aikaan, kun abortti ja ehkäisy olivat lailla kiellettyjä. Orpolasten olot ovat parantuneet vuoden 1989 kansannousun jälkeen, mutta esimerkiksi vuonna 2009 BBC:n toimittaja Chris Rogersin tekemän reportaasin mukaan tilanne on yhä Romaniassa heikko. Vuonna 2011 kaksi brittiläistä hyväntekeväisyysjärjestöä otti tavoitteekseen uudistaa Romanian orpokotijärjestelmän. Heidän tarkoituksenaan on lopettaa kaikki liian suuret orpokodit vuoteen 2020 mennessä.

Mikäli suomalaiset osoittavat Euroopalle Pertti Kurikan Nimipäivien kautta, miten kehityshäiriöiset ovat aivan samanlaisia yksilöitä kuin me muutkin, saattaa sillä olla kauaskantoisia vaikutuksia.

Haihattelua? Kenties. Silti mikään ei estä meitä yrittämästä olla esimerkkinä sadoille miljoonille eurooppalaisille.

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *