Taide tuo väriä elämään – ja pilkkuja

Harmaa aamu, sumu laskeutuu tihkuna maiseman ylle ja kastelee kasvoni kun astun ulos. Lähden kävelemään vauhdikkaasti kohti pysäkkiä, jolta pääsen hyppäämään työpaikalleni vievään bussiin. Olen taas myöhässä ja joudutan askeleitani puolijuoksuksi.

Minua väsyttää ja väritön maisema tuntuu toistavan mielen tunnelmaa. Olen kuin Päiväni murmelina -elokuvan päähenkilö, joka on jumittunut yhteen ja samaan, loputtomasti uudelleen alkavaan päivään. Arjen rutiinit tuntuvat toistuvan muuttumattomina ja sinänsä mielenkiintoinen työkin muuttuu kiireen keskellä mekaaniseksi suorittamiseksi.

Näin ei voi jatkua, nyt tarvitaan pään tuuletusta! Toiset saavat voimia liikunnasta, toiset meditatiivisesta hiljentymisestä. Hyviä ja tarpeellisia keinoja molemmat, itsekin niitä harrastan voidakseni hyvin. Nyt kuitenkin tarvitsen radikaalimpia keinoja, jotain tajunnan räjäyttävää. Onneksi aina on tarjolla monenlaisia taide-elämyksiä.

Mirror Room (Pumpkin)

Yayoi Kusaman Mirror Room (Pumpkin) -teoksessa huoneen keskellä olevassa peilikuutiossa on kurkistusaukko, josta pääsee kurpitsojen maailmaan.

Parhaimmillaan taide vie kokonaan pois ympäröivästä maailmasta ja tarjoaa vaihtoehtoisia todellisuuksia, joista avautuu uusia näkökulmia. Tarpeen tullen se tarjoaa mahdollisuuden paeta hetkeksi harmaaksi muuttuneesta arjesta.

Mikä olisikaan parempi tapa saada väriä elämään, kuin sukeltaa Yayoi Kusaman värikylläiseen pilkkumaailmaan! Hänen monet teoksensa myös kirjaimellisesti ottavat katsojan, tai tässä tapauksessa kokijan, sisäänsä. Pääsin tutustumaan viime talvena tähän ihastuttavaan rinnakkaistodellisuuteen Helsingin kaupungin museon takautuvassa näyttelyssä In Infinity.

Kurkistuslaatikko

Monet Kusaman teokset vievät katsojan ikään kuin toisiin todellisuuksiin.

Teoksiin tutustuminen nosti väkisinkin hymyn huulilleni. Halusin taltioida tämän elämyksen myös vastaisuuden varalle ja niinpä pois lähtiessäni puhelimeni sisälsi useampiakin valokuvia ja minivideoita. Vaikka ne ovatkin vain kalpea heijastus todellisista teoksista, onnistun niiden avulla vielä myöhemminkin tavoittamaan kokemukseni näyttelystä.

Kusaman maailma avautuu kirkkaiden ja voimakkaiden väriensä, pilkkujensa, peiliheijastustensa ja kokonaan sisäänsä sulkevien todellisuuksiensa kautta helposti lähestyttävänä ja iloisena, toisinaan jopa humoristisena. Ja hyvä niin! Hänen taiteestaan on kuitenkin löydettävissä myös muita tasoja.

Tekstuuri

Läheltä katsottuna Kusaman suuret taulut paljastavat pintarakenteensa.

Kusama itse on kertonut alkaneensa maalata sarjallisia kuvioita selvitäkseen neurooseistaan ja hallusinaatioistaan. Hän on myös käyttänyt kaiken peittäviä pilkkuja ikään kuin itsensä häivyttämiseen. Nykyään hauraan 87-vuotiaan taiteilijan koti on jo vuosikymmenten ajan ollut rauhallinen psykiatrinen sairaala. Mielenterveyden ongelmistaan huolimatta hän on pystynyt työskentelemään siellä ahkerasti.

Taiteella on siis parantavaa voimaa. Vaikka se ei mielen tai kehon sairauksia voikaan poistaa, lisää se niin sairaiden kuin terveidenkin hyvinvointia ja voi jopa auttaa kuntoutumisessa. Viime aikoina on esimerkiksi puhuttu paljon musiikin aivoja kuntouttavista vaikutuksista.

Yleisnäkymä

Loputtomalla toistolla ja kurpitsoilla on suuri rooli Kusaman taiteessa.

Siirrytäänpä kuitenkin takaisin meidän niin sanotusti terveiden hyvinvointiin. Ainakin oma mieleni kaipaa säännöllisesti vähän ”elämää suurempia” elämyksiä, joita saan taiteen avulla. Kaikenlaisten kulttuuriharrastusten on muutoinkin jo monissakin tutkimuksissa osoitettu lisäävän hyvinvointia ja jopa ylläpitävän terveyttä. Tämä pätee siis pelkkään kulttuurin kuluttamiseenkin. Aktiivinen osallistuminen esimerkiksi laulamalla kuorossa tai harrastamalla käsitöitä vaikuttaa vielä tehokkaammin aktivoimalla aivoja monipuolisemmin.

Abstarktit taulut

Kusama on myös maalannut suuria värikylläisiä abstrakteja tauluja

Miten sitten muutenkin kiireiseen elämään saisi vielä lisättyä taideharrastuksia? Jos sinusta tuntuu, että aikatauluihisi ei enää mahdu kuoroharjoituksia tai työväenopiston keramiikkakursseja, voit aina aloittaa pienin askelin. Esimerkiksi luovaa kirjoittamista voi harrastaa milloin ja missä vain, kunhan on mukana pieni muistikirja tai -lehtiö ja kynä. Jokainen meistä voi olla luova, kunhan antaa itselleen mahdollisuuden.

Itse olen juuri aloittanut pienten luovan kirjoittamisen sormiharjoitusten teon. Lisäksi näpsin silloin tällöin kuvia kännykkäkamerallani ja muokkaan niitä julkaistaviksi Instagramissa. Molemmat näistä puuhista tarjoavat mahdollisuuden katsella ympäristöään vähän eri vinkkelistä.

Kusama design

Kusama on suunnitellut myös design-esineitä ja vaatteita. Hän pukeutuu itsekin mielellään pilkkuihin.

Ja kiitos Kusama, palautit taas värit harmaaseen arkeeni! Tästä on hyvä jatkaa.

Otsikkoivideo on tallenteeni Kusaman teoksesta Hymn of Life. Se oli seinien sisään rakennettu tila, jonka läpi kuljettiin kävelyä varten tehtyä väylää käyttäen. Muu osa tilan lattiasta oli veden peitossa. Vesi toimi heijastuspintana, kuten seinien ja katon peilit. Teos herätti minussa voimakkaan ilon ja samaan aikaan rauhoittavan tunteen. Olisin voinut pysähtyä teoksen sisään vaikka kuinka pitkäksi aikaa, jos olisin saanut olla siellä täysin yksin.

 Lue lisää luovuudesta:

Aiemmat blogini taiteesta ja hyvinvoinnista:

Kirjoittaja: Pia Puustelli

Faktat

Julkaistu:
Jaa muille:
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *