Raakaruoka saa sydämen hymyilemään

Äskettäin YLE uutisoi tutkimuksesta, jonka mukaan kasvikset ja hedelmät pienentävät syöpäriskiä. Tutkimuksessa oli mukana 500 000 ihmistä, joten voi puhua kyllin suuresta otannasta. Tulosten mukaan hedelmien syöminen vähentää ylemmän ruuansulatuselimistön syöpiä, paksu- ja peräsuolisyöpää sekä mahdollisesti keuhkosyöpää. Kasviksia paljon nauttivat välttyvät muita todennäköisemmin paksu- ja peräsuolisyöviltä.

Alkuvuonna YLEn uutinen ennakoi, että joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään jossain vaiheessa elämäänsä. Kasviksien syönnillä voi siis välttää merkittäviä syöpäriskejä.

Raakaruoka on eräs tapa tutustua kasvis- ja hedelmien syömisen terveelliseen maailmaan. Raakaruoka on ravintoa, jota ei ole kuumennettu. Tämä takaa sen, että kasviksille luontaiset hivenaineet eivät tuhoudu valmistusprosessissa, vaan ruoka säilyy tuoreena ja ravinteikkaana. Yhdysvaltain syöpätutkimuslaitoksen mukaan tuoreet ja käsittelemättömät kasvikunnan tuotteet ovat omiaan vähentämään syöpäriskiä.

Tässä blogin lukijoille herkullinen ja kesäinen resepti raakaruuan maailmaan. Resepti sisältää runsaasti pähkinöitä ja siemeniä, jotka lisäävät hyvälaatuisen ja sydänystävällisen rasvan osuutta perusmättöön verrattuna. Nälkä pysyy taatusti loitolla tällä reseptillä.

Kesäkurpitsarullat:

 

Ensimmäiseksi valmistuvat kesäkurpitsat ja siemenpäällyste.

Ensimmäiseksi valmistuvat kesäkurpitsat ja siemenpäällyste.

Kesäkurpitsat:

Tee pitkittäin ohuita viipaleita kahdesta kesäkurpitsasta juustohöylällä. Asettele kurpitsat vuokaan. Ripottele suolaa kurpitsakerroksien päälle niiden itkettämiseksi. Itketä puoli tuntia. Kaada neste pois ja sivele kesäkurpitsat oliiviöljyllä.

2 kpl suurta kesäkurpitsaa
1 tl suolaa
3 rkl oliiviöljyä

Siemenpäällyste:

Jauha tehosekoittimessa pellavansiemenet, kurpitsansiemenet ja mausteet. Seoksesta tulee tumman korppujauheen näköistä. Kun olet öljynnyt kesäkurpitsat, marinoi kesäkurpitsojen molemmat puolet siemenpäällysteellä. Tässä vaiheessa siemenillä päällystetyt kesäkurpitsat voi laittaa uuniin 40 asteeseen tunniksi saamaan rapeutta.

2 dl pellavansiemeniä
2 dl kurpitsansiemeniä
2 tl kuivattua basilikaa hienonnettuna
1/2 tl suolaa
1 tl valkosipulijauhetta/valkosipulisuolaa
1 tl persiljaa

Pika-pähkinätuorejuusto, Marinara-kastike ja pinaattitäyte tekevät kokonaisuuden. Ohjeet alla.

Pinaattitäyte, pikapähkinätuorejuusto ja Marinara-kastike tekevät kokonaisuudesta eheän. Ohjeet alla.

Pinaattitäyte:

Vaivaa pinaatti käsin suuressa kulhossa, kunnes siitä tulee pehmeää. Lisää suola ja öljyä. Sekoita.

175-250 g baby-pinaattia
1/2 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä

Pika-pähkinätuorejuusto:

Liota pähkinöitä ja pinjansiemeniä vähintään puoli tuntia ennen valmistusta. Siivilöi ja huuhtele. Sekoita tehosekottimessa kaikki aineet. Lisää hiljalleen kylmää vettä, kunnes koostumus on kermainen tuorejuustoa muistuttava.

2 1/2 dl liotettuja cashew-pähkinöitä
1/2 dl liotettuja pinjansiemeniä
1 valkosipulinkynsi
1 tl sitruunanmehua
1 tl hiivahiutaleita (esimerkiksi oluthiivahiutaleita)
1 tl suolaa
kylmää vettä

Marinara-kastike:

Kuutioi tomaatit tehosekoittimeen. Laita joukkoon yrtit ja loput ainekset. Sekoita tasaiseksi kastikkeeksi.

6 keskikokoista tomaattia
8 aurinkokuivattua tomaattia (öljyyn säilöttynä)
2 valkosipulinkynttä
nippu tuoretta basilikaa
2 rlk oliiviöljyä
1/2 tl paprikajauhetta
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 tl suolaa

Kesäkurpitsarullat

Valmis rulla on kesäinen herkku

Täytä kesäkurpitsarullat:

Laita kaksi kesäkurpitsasuikaletta vierekkäin lomittain. Täytä reilu teelusikallinen pinaattitäytettä ja saman verran pähkinätuorejuustoa. Kietaise rulla kiinni ja viimeistele Marinara-kastikkeella.

Reseptin ohjeesta riittää neljälle hengelle syömistä tai pienemmälle sakille useaksi päiväksi. Tämä ohje ja paljon muuta hyvää on Outi Rinteen teoksessa Raakaruoka-aika. Nautitaan kesästä ja herkullisesta raakaruuasta!

Faktat

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *