Rentoa (lue: tehokasta) työmatkaa!

Teetkö usein työmatkoja? Itse reissaan paljon Turun ja Helsingin väliä. Junamatkalla ehdin kätevästi vastailla sähköposteihin ja hoidella rästiin jääneitä työtehtäviä. Verkkoyhteys tosin pätkii ja puhelutkin tuppaavat katkeilemaan. Työasentokaan ei junanpenkillä ole kovin ergonominen.

Onko tässä siis mitään järkeä? Perille päästessä on niska jumissa, stressitaso koholla ja ehkä mieli ärtynyt pätkivistä yhteyksistä.

Erään kerran matkustaessani taas aamulla kohti Helsinkiä, suljin koneeni jo puolivälissä matkaa ja katsoin ulos ikkunasta. Ruuhka-Suomessakin liikenneväylien varrella on tarjolla runsaasti maalaismaisemaa ja metsikköä. Jo pelkän luonnon katselunkin on todettu virkistävän. Ohi vilisevät pellot ja puut rauhoittivatkin mieleni heti ja huomasin kuinka ajatukset pääsivät virtaamaan vapaasti omia polkujaan. Se tuntui todella hyvältä.

Luovuus ja innovatiivisuus vaativat aikaa. Työtehokin paranee, kun muistaa välillä rentoutua. Ja vaikka työasioita ei aktiivisesti ajattelisikaan, voi alitajunta silti työstää ratkaisuja keskeneräisiin kysymyksiin. Näin kävi minullakin.

Kun matka-ajan käyttää rentoutumiseen itselle mieluisaan tapaan, on perillä pirteämpi ja valmiimpi tarttumaan tulevaan työtehtävään. Esimerkiksi kokouksessa jaksaa paremmin keskittyä ja on ehkä saanut myös uusia ideoita käsillä oleviin asioihin. Vaikka niitä ei olisi tietoisesti miettinytkään. Työteho on siis korkealla.

Työporukalla matkustettaessa voi tietysti myös harrastaa ideariihiä. Silloinkin saattaa kuitenkin olla tuloksellisempaa antaa keskustelun polveilla vapaasti, kuin väkisin pohtia ratkaisuja tiettyyn ongelmaan.

Juna- tai bussimatka tarjoaa mahdollisuuden monenlaiseen rentoiluun. Maisemat ovat aina uusia samoillakin reiteillä, kun vuodenajat ja säätilat vaihtelevat. Musiikin hyvää tekevä voima on jo monesti todistettu, joten kuulokkeet vain päähän ja lempimusa soimaan! Myös lukeminen on hyvä tapa rentoutua, kunhan ei lue vain työhön liittyvää tekstiä. Väsyneen työmatkalaisen kannattaa ehkä ottaa matkalla nokkaunet ja käsitöistä pitävä taas voi pakata mukaan esimerkiksi jonkin käsilaukkuun mahtuvan neulomuksen tai virkkuutyön. Joku taas haluaa täyttää ristikoita tai pelata vaikka mobiilipeliä. Mahdollisuuksia riittää.

Työmatkat ovatkin oiva keino rauhoittua usein hektisten työviikkojen keskellä. Junassa tai bussissa on pakko istua paikallaan, eikä työpaikan mahdollinen hälinäkään häiritse. Etenkin jos ruuhkavuosien arki on työn ulkopuolellakin uuvuttavaa, kannattaa nämä hetket käyttää hyväkseen.

Näin olet perillä tehokkaampi ja energisempi. Ja kyllä ne keskeneräiset työt ja sähköpostit ehtii hoitaa huomennakin.

Kirjoittaja: Pia Puustelli

 

Faktat

Julkaistu:
Jaa muille:
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *