Rentoutus lapselle

”Äiti, mä en saa unta” on meidän perheessä usein kuultu lause. Vielä olis juteltavaa, tehtävää, kysyttävää. Tuntuu, että usein lasten on vaikea saada ajatukset katkeamaan, luovuttaa ja laskeutua levollisuuteen. Lapsella on elämännälkää.

Uskon, että lapset oppivat terveyteen liittyviä taitoja samoin kuin oppivat miten keinussa otetaan vauhtia tai miten lasketaan lukuja yhteen. He havainnoivat miten vanhemmat ja muut toimivat, ja toisaalta tekevät omia oivalluksiaan. Meidän perheessä asuu monta huonoa nukkujaa ja olen paljon pohtinut uneen vaikuttavia tekijöitä. Meillä on säännöllisten iltarutiinien, satujen, pusujen ja silitysten kirjoa kokeiltu monella tavalla. Tiedän myös itsestäni, miten tärkeää on ollut oppia rentoutumaan illalla, päästämään irti turhista ajatuksista. Elämä on toisinaan yhtä hullunmyllyä töissä, kotona  ja kaikissa muissa ympäristöissä, joissa päivän aikana ehtii käymään. Näistä pitää illalla luopua ja luottaa, että huomenna jatkuu.

Tämän vuoksi yksi tärkeä taito, jonka toivon omien lasteni oppivan on rentoutuminen. Sitä ei opeteta koulussa eikä varsinaisesti missään. Itse muistelen omasta lapsuudenperheessäni iltaisin toistettua Levolle lasken.. alkuista rimpsua. Silloin jo mietin, että mitä kummaa tämä tarkoittaa.. jos sijaltain en nousisi? Muistan toivoneeni, että vanhempani olisivat keksineet jonkun muun, iloisemman ja turvallisemman iltalorun tai -rukouksen. Iltahetki oli tärkeä, varsinkin kun en ollut hyvä nukahtaja. Silloin oli mukava jutella ja kuulla jotain positiivista.

Tämän muutoksen ja tekniikan keskellä, jossa nyt elämme, on yhä tärkeämpää osata rentoutua ja rauhoittua. Me kaikki, lapset ja aikuiset harjoittelemme olemisen tapoja tämän tietotulvan ja mediamaailman keskellä. Miten saa ajatukset illalla katkeamaan, kun pitäisi nukkua? Myös lapset tarvitsevat keinoja rauhoittumiseen ja levollisuuteen.

Toistot luovat tapoja ja saavat meidät oppimaan. Lapset oppivat ulkoa Levolle lasken tai muita lauseita, joita me heille usein toistamme. Näistä voi muodostua tärkeitä ja turvallisuutta Blogiluovia muistijälkiä. Tässä alla on yksi esimerkki lapselle luettavasta rentoutuksesta. Meillä se toimii, ja lapset osaavat sen jo ulkoa. ”Äiti, sano taas se pöllö-juttu.”

Lue rentoutus lapselle hitaasti, pidä tauko jokaisen lauseen jälkeen: anna aikaa ajatella ja tuntea lauseet kehossa.

Rauhallisia unia.

 


 

Julkaistu:
Jaa muille:
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *