Riittämättömyyden tunne – saamattomuutta vai turhia paineita?

Käsi ylös, jos riittämättömyys ja sen aiheuttama stressi ovat sinulle tuttuja. Eiköhän meistä suurin osa ole tuntenut niin jossakin elämänsä vaiheessa. Satunnaisista hetkistä pääsee yleensä kuitenkin helposti yli, onneksi näin. Jäin omalta kohdaltani miettimään, onko riittämättömyydessä kyse saamattomuudesta, vai otanko vaan turhia paineita asioista.

Elämä haastaa moneen

Osittain tunnistan syyksi sen, että elämästä on monessa asiassa tehty aivan tolkuttoman vaikeaa. Tampereella ilmestyvä sanomalehti Aamulehti uutisoi alkuviikosta, talvipyöräilystä. Otsikko oli ”Talvi ei estä pyöräilyä, kun muistat nämä 16 asiaa”. Siis whaaaat – 16! Minä ainakin luovuin pelkästä ajatuksesta talvipyöräillä ihan saman tien. Ihan sama toiminta koskee monia muita elämän osa-alueita. Otetaan esimerkiksi terveellinen ruokailu. Perheen äitinä haluan tarjota perheelleni ja myös itselleni terveellistä ja monipuolista ruokaa. Mikä sitten on terveellistä, riippuu aika lailla siitä, keneltä kysyy.

Lääkäriseura Duodecimin Terveyskirjasto on sellainen lähde, josta usein itse katselen aineistoja. Siellähän on terveellinen ruoka oikein määritelty. ” Terveellinen ruokavalio on helppo koostaa, kunhan tietää ja muistaa joukon perusasioita. Ruokavaliossa on oltava riittävästi välttämättömiä suojaravintoaineita (vitamiineja ja hivenaineita) ja sopivasti energiaa elimistön tarpeita varten. Kova rasva kannattaa korvata pehmeillä ja juoksevilla rasvoilla. Puhdistettuja, nopeasti imeytyviä hiilihydraatteja tulee välttää. Suolaa ja alkoholia ei saa nauttia liian runsaasti.” Ainoat asiat, jotka edellisessä kuvauksessa on mainittu selkokielellä ovat rasva, suola ja alkoholi. Hmmm.

Ruoka aiheuttaa monenlaisia turhia paineita. Olen kuitenkin ajatellut, että ihan jokaisella lautasellisella en saa pelastettua ilmastoa, nälkää näkeviä tai edes ehkäistyä kaikkia sairauksia. Toki koetan sitä tehdä, mutta samalla laittaa ruokaa rennolla otteella. Kunhan muistaa joka aterialla tarjota kasviksia, ollaan jo aika hyvällä suunnalla.

Riittämättömyys – saamattomuutta vai liikaa tekemistä

Myönnän, että riittämättömyyteen liittyy kyllä myös saamattomuuttakin. Ainakin minulle aiheuttaa saamattomuutta se, että tekemättömiä asioita on liikaa. Näin voi käydä kotona tai töissä. Usein auttaa se, että saa hetkeksi ajatukset harhautettua muualle ja itsensä aloittamaan hommat. Sen jälkeen ne kyllä sujuvat… ehkä. Imurointi vaatii hiukan järeämpiä otteita, vähän enemmän, kuin ajatusten harhauttamista.

Minulle riittämättömyyden tunne on siis toisissa asioissa saamattomuutta, mutta toisissa myös turhia paineita.  Joskus kannattaa pysähtyä pohtimaan, mistä asioista kannattaa ottaa paineita ja mistä ei. Kun oppii erottamaan nämä asiat, voi olla ottamatta paineita niistä turhista asioista.

 

Kuva: Sarah Williams, Yle.fi

Julkaistu:
Jaa muille:
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *