Ruokasisustaminen toimii lapsiperheessä

En ole ruuanlaittajana kummoinen. Teen perusruokia mielestäni keskivertosuorituksella, ei gourmeeta vaan tavallista kotiruokaa. Lapsilta saan välillä kehuja ja välillä myös moitteita. Joskus intoudun kokeilemaan jotakin uutta, mutta aika peruslistaa tarjoilen arjessa; keittoja, laatikoita, wokkeja ja eineksiäkin ajoittain. ”Yök, en syö” kuuluu edelleen meidän perheessä aina välillä lasten suusta, vaikka olemmekin harjoitelleet ”En niin välitä tästä ruuasta”-ilmaisua. Työkavereideni kanssa usein puhumme lasten syömiseen liittyvistä jutuista ja olenkin omaksunut yhden työtoverini lanseeraaman lauseen meidän ruokapöytämme nirsoilijalle: ”Aina ei ole sinun suosikkiruokaasi. Tänään on tällaista ja huomenna jotain muuta.”

Mutta minä siis yritän. Teen ruokaa paljon itse ja miehenikin osallistuu kiitettävästi ruokapuuhiin. Hänen edukseen on luettava taito soveltaa ja kokeilla rohkeasti uusia juttuja. Mutta kasvisten lisäämistä harjoittelemme. Joudun pinnistelemään, että keksin kasvisruokia. Mutta muutamia toimenpiteitä olen keksinyt, mitkä lisäävät koko perheen kasvisten ja hedelmien syöntiä.

Yksi toimiva juttu meillä on ruokasisustaminen. Meillä on aina tarjolla ja näkyvillä hedelmäkulho, jossa on monen värisiä hedelmiä. Mandariinit löytävät tiensä lasten käsiin, kun niitä on koko ajan siinä silmien edessä. Sanoin omenat, joita ostan suomalaisina aina kun mahdollista, jolloin niitä ei tarvitse edes kuoria. Banaanit myös tekevät kauppansa ja sujahtavat kiitettävästi myös treenikaseihin mukaan. Hedelmät ovat kauniita katsella ja syömme niitä nykyään aika paljon kun ne ovat siiinä pöydällä. Myös avokadoja käytetään enemmän, kun niitä on näkösällä siinä samassa kulhossa.

Ruokasisustamista tehdään meillä myös herkkujen suhteen. Se toimii taas niin päin, että herkut piilotetaan pois silmistä ja siten ehkä myös mielestä. Tämä toimii itselläni melko hyvin. Jos näen keksejä tai suklaata hakiessani kahvikupposta, otan melko varmasti muutaman palan. Lapsien kohdalla tämä toimii samoin. En pidän pillimehuja tai limsoja jääkaapissa, koska sieltä ne tulevat lapsen silmiin usein ja houkutus iskee. Ja samoin karkkipäivän karkit, joita saattaa jäädä, nostetaan illalla pois näkyvistä ja vältetään aamunaloitus sokerihuuruissa. Hyvin usein herkut unohtuvat eikä niitä enää kysellä sen jälkeen.

Perhearjen pyörteissä teen usein myös isoja kasvislautasia. Tämä on myös kaunis ja visuaalinen elementti pöydässä. Perjantaisin, kun vietämme herkkuiltaa, kuorin ja pilkon isomman annoksen kasvisdippiä, kurkkuja, porkkanoita, omenoita, kukkakaalia ja sitä mitä kaapista löytyy. Isot lohkot häviävät nopeasti lasten ja miehenkin suihin. Ja tätä kun on toistanut tarpeeksi kauan, lapset alkavat kaipaamaan kasvislautasia, jos niitä ei ole tarjolla.

Kolmas ruokasisustamiseen liittyvä elementti kotonamme on uusi kaunis smoothie-kone. Se on keskeisellä paikalla keittiössä ja sitä käytetään paljon. Koululaiset osaavat jo itsekin tehdä monenlaisia välipaloja sillä itselleen ja joskus intoudumme tekemään oikein smoothie-baarin, josta saa valmistaa oman suosikki juomansa koristeineen päivineen. Marjat, hedelmät ja esimerkiksi pinaatinlehdet uppoavat smoothien muodossa kaikille hyvin.

Kevään korvalla voi alkaa sisustamaan keittiötä myös kauniilla syötävillä yrteillä. Vehnäorasta kasvamaan pääsiäisen odotukseen ja basilikat purkkeihin. Aurinkoa ja valoa kohti.

Julkaistu:
Jaa muille:
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *