Rutiinit ja vaihtelut auttavat jaksamaan töissä ja elämässä

Neljä ja puoli vuotta sitten ryhdyin kokopäiväisesi toimittajaksi. Koska tuloni olivat tuolloin pienet, päätin tehdä töitä kotonani, enkä edes harkinnut oman työhuoneen vuokraamista. Elin tuolloin kuukaudesta toiseen köyhyysrajan alapuolella, ja rahaa oli säästettävä sieltä, mistä sitä säästämään pystyi.

Pari ensimmäistä vuotta menikin hienosti. Aluksi heräsin aina varttia vaille yhdeksän ja siirryin työpöytäni ääreen. Sitten aloin käyttää herätyskellonani toimivan puhelimen torkkunappia, ja siirsin heräämistä puolella tunnilla eteenpäin. Pian napsautin vain herätyksen pois päältä, ja nukuin niin myöhään kuin minua huvitti. Vapaus valita omat työaikansa sopi aamu-uniselle täydellisesti.

Vähitellen vapaus muuttui kuitenkin kiroukseksi. Aamuni venyivät myöhemmiksi ja myöhemmiksi. Saatoin nousta sängystä vasta puolen päivän jälkeen. Työtehooni tämä ei vaikuttanut, mutta mitä myöhempään heräsin, sitä enemmän minulla oli tunne siitä, että olin jollakin tapaa hukannut päivänä.

Tätä jatkui liki neljä vuotta. Vuodenvaihteessa kuitenkin päätin muuttaa elämäntapani ja -syklini. Hylkäsin kotona työskentelyn, ja aloin mennä aamuisin asuntoni lähettyvillä sijaiseviin kahviloihin työskentelemään. Näin viiden kuukauden jälkeen on helppo huomata, että päätös muutti työskentelytehoni ja -halukkuuteni täysin.

Ihminen tarvitsee rutiineja. Tätä nykyä yritän mennä nukkumaan tiettyyn kellonaikaan ja herään aamuisin tiettyyn kellonaikaan. Keitän aamukahvit ja syön aamupuuroni. Teen siinä samalla 45 minuuttia töitä. Tämän jälkeen pakkaan kannettavan tietokoneeni laukkuuni ja poistuin kahvilaan työskentelemään.

Rutiinien lisäksi vaihtelu virkistää mieltä. Kun työpiste ei ole sidottu yhteen tiettyyn nurkkaukseen, mieli pysyy terävänä. Jo lapsena rymsteerasin oman huoneeni uuteen järjestykseen tasaisin väliajoin. Samaa kannattaa kokeilla myös työpisteensä suhteen. Vaikutukset huomaa heti.

Muutan uuteen yksiöön kahden viikon päästä. Tiedän, että tulen tekemään uudessa asunnossani töitä ensimmäiset viikot innokkaana. Olen kuitenkin luvannut itselleni, etten tyydy vain passivoitumaan uuteen osoitteeseeni.

Uusi ympäristö tuo mukanaan uudet kahvilat ja uudet työpisteet.

Faktat

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *