Sauna on suomalaisen sielun peili

Sauna lievittää stressiä ja on erottamaton osa suomalaista identiteettiä. Suomalainen on saunassa sananmukaisesti alasti, mikä on monelle ulkomaiselle kauhistus ja suuri ihmetyksen aihe.

90-luvun lopulla Puistolan Urheilijat majoitti koteihinsa Hesa Cupiin pelaamaan tulleet Liverpoolin A-pojat. Meille majoittuivat Paul ja John. Pistimme nuoret miehet saunaan meidän omien, puolta nuorempien poikien kanssa. Meidän pojat ihmettelivät, miten britit saunovat pyyhkeet päällä.

Olin myös itse aitiopaikalla ihmettelemässä eurooppalaisten kulttuurien eroja. Belgialainen eurooppalaisten kulttuurien asiantuntija piti aiheesta päivän luennon Joensuussa. Illalla koko sekalainen seurue meni rantasaunaan. Vilske oli huikea, sillä aika moni meistä kävi myös avannossa – kerran tai useammankin.

Kulttuuritutkija katsoi toimintaamme suurella hämmästyksellä. Päivällä keskustellaan kohteliaasti, jos lainkaan, mutta kun vaatteet heitetään saunan eteiseen, rupeaa juttu luistamaan aivan toisella tavalla. Iisalmelainen olut ja joensuulainen avanto maistuivat myös kulttuuritutkijalle.

Seuraavana aamuna tutkija tuli luokkaan intoa puhkuen: ”Mikä alkuvoiman lähde ja suomalaisuuden voima teillä saunassa on! Tästä meidän on hyvä jatkaa heti aamusta.”

Me olimme sitä vastoin kaikki ihan hiljaa. Lopulta yksi meistä kysyi: ”Voitaisiinko mennä asiassa eteenpäin? Tämä on aika kallis kurssi ja iltapäivällä on kotiolähtö.”

Siinä mykistyi kulttuuritutkijakin.

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *