Sentit säästöön – Viisi vinkkiä edullisempaan matkailuun

”Sä kuulostat tosi rentoutuneelta ja onnelliselta”, sanoi ystäväni puhelimessa.

Rentouden syy on selvä: kirjoitan tätä Ranskan Rivieralla, makuuasennossa palmujen katveessa. Meri välkehtii turkoosina, kaukaa katsottuna se näyttää tyyneltä, mutta rannassa vaahtopäät iskeytyvät raivokkaasti kallioihin. Villisiat kuopivat menemään viereisessä metsässä.

Edes ajoittaiset sadekuurot eivät onnistu rikkomaan idylliä, sillä ilma ei viilene hetkeksikään. Kun pihapiirin kissat yltyvät mouruamaan, mielen täyttää hämmennys: miksi nuo ulvovat, vaikka asuvat maanpäällisessä paratiisissa?

Matkustaminen tekee ihmismielelle sanoinkuvaamattoman hyvää. Jos minä saisin päättää, jakaisin veroäyrit uudelleen ja lähettäisin jok’ikisen aina silloin tällöin ulkomaille: kokemaan, sivistymään, nauttimaan. Jo parin päivän reissu vieraaseen maahan tuntuu naksauttavan aivot uuteen asentoon.

Matkustelun ainoa ikävä puoli on se, ettei touhu ole ilmaista. Reppureissaajat kautta aikojen ovat toki onnistuneet välttämään riistohintojen sudenkuopat, mutta kaikki eivät lämpene ajatukselle liftaamisesta tai edukkaista hostelleista. Mikä siis neuvoksi?

Viisi vinkkiä, jotka sopivat niin budjettimatkaajalle kuin keskiluokkaiselle löhöilijällekin:

Off-season. Tämä pätee erityisesti eteläeurooppalaisiin rantakohteisiin. Niihin kannattaa ehdottomasti suunnata turistisesongin ulkopuolella: silloin hinnat ovat alhaalla, paikalliset hyväntuulisia ja kaikkialla miellyttävän väljää. Etelä-Ranskassa, Italiassa ja Espanjassa on suomalaisen näkökulmasta mitä kaunein kesä vielä lokakuussa, vaikka täkäläiset kiskovatkin jo palttoota päälle.

Airbnb ja Couchsurfing. Sohvasurffailu on helppo tapa säästää majoituskustannuksissa ja saada uusia ystäviä. Mikäli vieraiden ihmisten nurkissa majailu kuitenkin arveluttaa liikaa, suosittelen lämpimästi majoituspalvelu Airbnb:tä. Jos oikein hyvä tuuri käy, sivustolta voi napata itselleen luksusmajoituksen hostellin hinnalla. Ihastelin Airbnb:n toimivuutta viimeksi elokuussa, jolloin vuokrasin suloisen kööpenhaminalaishuoneen pilkkahintaan reilun vuorokauden varoitusajalla.

Vuokraa talo – tai vaikka linna. Jos etsit majoitusta isolle porukalle, pysy kaukana hotelleista. Prameaankin huvilaan saattaa riittää pätäkkää, jos kustannuksia on jakamassa vähän suurempi jengi. Tällä periaatteella olen päätynyt asumaan muun muassa Loire-joen laaksossa sijaitsevaan, 1300-luvulla rakennettuun linnaan.

Kyttää lentodiilejä. Varsinkin kauemmas reissatessa matkan kallein osa on usein lentolippu. Lentodiilit.fi ja muut vastaavat saitit keräävät vinkkejä poikkeuksellisen halvoista lentohinnoista. Sivustoissa on kuitenkin vaaransa – kun ekstraedullisia hintoja tuijottaa riittävän pitkään, saattaa ostoskorista äkkiä löytyä spontaani Guatemalan-matka.

Käytä mielikuvitusta. Suorista lennoista joutuu usein pulittamaan melkoisen summan. Jos matkanteko miellyttää edes melkein yhtä paljon kuin perillepääsy, kannattaa pohtia vaihtoehtoisia reittejä. Elävä esimerkki: jos lentomatka Marokkoon syö koko kuukauden palkan, lennä mieluummin Malàgaan, Espanjaan. Jäljellejäävä maa- ja merimatka Afrikan mantereelle on vain kivenheiton mittainen.

Myönnetään – näillä vinkeillä et vielä matkusta puoli-ilmaiseksi maailman ympärille tai karkaa puoleksi vuodeksi kaukomaille. Niiden avulla pääset kuitenkin mukavasti alkuun. Ja mikä parasta – reissatessa ongelmanratkaisutaidot karttuvat väistämättä. Jokaisen matkan jälkeen tiedät hieman enemmän siitä, kuinka kaiken olisi voinut tehdä vielä vähän halvemmalla.

Reissuiloa!

Kuvassa Camoglin kalastajakylä Pohjois-Italiassa, jossa vierailin syksyllä 2013 halpojen Milanon-lentojen johdattamana.

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *