Shoppailua ei tule hävetä – Uudet farkut kun hivelevät takalistoa täydellisesti

Eräs tuttavani toteuttaa parasta aikaa minimalismin periaatetta. Hän yrittää päästä kulutusyhteiskunnasta eroon niin, että hänen asuntoonsa jää vain 300 välttämätöntä tavaraa. Housut lasketaan yhdeksi tavaraksi, kynä yhdeksi, haarukka yhdeksi, lautanen yhdeksi, pöytä yhdeksi, sukka (ei pari!) yhdeksi ja niin edespäin.

Tästä intoutuneena aloin eräänä päivänä laskeskella kotoani löytyviä tavaroita. Innostusta kesti alle kaksi sekuntia, sillä satuin vilkaisemaan levyhyllyäni. Lundia-hyllyni pursuaa CD-levyjä, joita en koskaan kuuntele. En silti voisi kuvitellakaan myyväni rakkaimpia albumejani pois. Niissä on liikaa muistoja ja tarinoita ja suhteita, jotta voisin päästää niistä irti.

Ja sitten on vaatteet, tuo Akilleen kantapääni.

Ostan vaatteita todella harvoin. Mutta kun ostan, tunnetta on vaikea kuvailla sanoin. Usein jostain syystä luullaan, että ainoastaan naiset saavat tyydytystä ostetuista tavaroista. Eikö mitä. Kun saan hankittua itselleni uudet housut tai uuden paidan, itsetuntoni kohenee huomattavasti. Uusi vaate näyttää aina hyvältä – ainakin sen ensimmäisen käyttökerran ajan.

Ostaminen vaikuttaa mielentilaani positiivisesti. Yksinkertaisesti: Kun ostan asioita, minusta tulee onnellinen.

Se hetki ennen ostopäätöstä, kun itseään peilailee sovituskopin heijastuksista on hullaannuttava. Suurin tyydytys on kuitenkin itse ostotapahtumassa, kun päätös on jo tehty. Ruokaostokset menevät vielä rutiinilla, mutta ostan vaatteita kovin harvoin. 50 euron menetys tililtä kirpaisee, mutta samalla ostohetkellä tuntemani tyydytyksen tunne on valtava.

”Minulla on jotain uutta. Olen siis olemassa.”

Tiedän kyllä, että ostaminen on joillekin pakkomielle, ja osa shoppaajista on velkakierteessä siksi, etteivät he osaa lopettaa. Minulla ostaminen on kuitenkin mieltä ylentävä kokemus. Ostan vaatteita, näytän paremmalta. Rauhoitun.

Kaikkea voi harrastaa kohtuudella. Jopa shoppailua, kun sitä tekee tarpeeksi harvoin ja niin, että uusi vaate todellakin nostattaa itsetuntoa eikä ole vain kaapintäyte.

Sillä kyllähän nämä farkut hivelevät ahteriani täydellisesti.

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *