Stressinhallintaa kotikonstein

Olen varsinainen stressaaja ja murehtija. Jään helposti miettimään asioita ja pyörittelemään niitä päässäni. Välillä tuntuu siltä, että en edes stressaa mistään, mutta unet paljastavat pääni sisällä olevan myrskyn. Saatan tehdä unessa listoja, tulostaa pdf-tiedostoja tai takuta taitto-ohjelman kanssa. Mitä nyt olen sinä päivänä tai viikolla töissä sattunut tekemään. Gradua tehdessä kiristelin hampaita jopa hereillä ollessani niin, että jouduin kääntyä hammaslääkärin puoleen. Kuluneella viikolla olen venkslannut unissani erinäisten aivoja käsittelevien videoiden parissa.

Onneksi osaan kuitenkin tehdä asialle jotain. Jos aikaa ei ole paljon, lähden kuuntelemaan meren aaltoja Ruissaloon. Siitä onkin tullut yksi rakkaimmista asioista Turussa, että meri on lähellä. Vapaapäivänä pakkamme eväät reppuun ja otamme suunnaksi jonkun luonnonpuistoista, läheltä tai kaukaa. Kurjenrahkan kansallispuistoon on onneksi lyhyt matka ja sieltä löytyy eri pituisia reittejä. Arki-iltana stressiä vähentää kotoinen puuhastelu villasukat jalassa. Kesäisin kuopsutan parvekepuutarhan parissa, joskus käteen eksyy sivellin tai hyvä kirja. Välillä pelkkä vinyylien kuuntelu saa olon rennoksi. Silloin kun tekee niitä asioita, mitkä tuottavat mielihyvää, myös stressi unohtuu taka-alalle.

Tällä viikolla on vietetty Korvaamattoman kovalevyn verenpainekampanjaa. Noin puolella 30 vuotta täyttäneistä miehistä ja kahdella viidesosalla naisista on kohonnut verenpaine. Se vahingoittaa sydämen lisäksi aivoja ja voi pitkään jatkuessaan aiheuttaa aivoinfarktin, sydäninfarktin tai sepelvaltimotaudin. Stressi voi saada paineet nousemaan, mutta kohonnutta verenpainetta ei havaitse kuin mittaamalla. Minäkin päätin kampanjan kunniaksi ja työkavereiden kannustuksesta pyyhkiä pölyt mittaristani. Onneksi paineet näyttivät olevan kunnossa, vaikka töissä on pitänyt kiirettä. Alkuviikon lenkkeily on varmasti auttanut asiaa. Kaiva siis verenpainemittari kaapin perukoilta ja katso minkälaiset lukemat sinä saat. Mitkä ovat sinun tapasi vähentää stressiä ja pitää paineet kurissa?

Faktat

Julkaistu:
Jaa muille:
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *