Suomi valmis savuttomaksi

Sunnuntaina 31.5. vietetään maailman tupakatonta päivää. Yksi elämän teettämän tutkimuksen mukaan yli puolet kaikista suomalaisista (56 %) olisi valmis kieltämään savukkeiden myynnin kokonaan.

Yksi elämän teettämässä tutkimuksessa 15 % tupakoitsijoista kannatti savukkeiden myyntikieltoa. Tupakoimattomista kieltoa kannatti 61 %. Eniten tupakan myyntikieltoa kannattavat nuoret. Yli 70 % alle 25-vuotiaista kieltäisi tupakan myynnin Suomessa kokonaan, kun keski-ikäisistä tupakanmyynnin kieltäisi alle puolet vastanneista.Lue tupakoinnin sosiaalisesta riippuvuudesta tästä >>>

Nuoret olivat myös valmiimpia kieltämään tupakoinnin yleisillä paikoilla. Yli kolme neljäsosaa alle 25-vuotiasta vastaajista kieltäisi tupakoinnin muun muassa kaduilla, puistoissa ja uimarannoilla. Koko väestön tasolla kaksi kolmesta vastaajasta tekisi lopun julkisesta sauhuttelusta: naisista 70 %  ja miehistä 61 % vastanneista.

Tupakoinnin aiheuttamat sairaudet ovat länsimaissa edelleen yleisimpiä kuolinsyitä. Kaikista kuolemista noin 14 prosenttia johtuu tupakasta ja lyhentää odotettavissa olevaa elinikää 10 vuodella. Tupakointi vaikuttaa koko elimistöön ja lisää selvästi vaaraa sairastua mm sydän- ja verisuonisairauksiin, keuhkoahtaumaan ja erilaisiin syöpiin.

Lue mitä hyvää kehossa tapahtuu, kun edellisestä tupakasta on kulunut jo tovi >>>

Tupakkalain tavoite on savuton Suomi vuonna 2040, mutta on arvioitu, että tavoitteeseen on mahdollista päästä jo 10 vuotta aiemmin. Tarvitaan konkreettisia toimenpiteitä ja entistä tehokkaampaa tukea tupakoinnin lopettamiseen.

Tupakassa on noin 4000 ainesosaa. Lue tunnetuimmista aineista täältä >>>

Aivoliiton, Diabetesliiton ja Sydänliiton käynnistämien Yksi elämä -terveystalkoiden tavoitteena on terveempi Suomi. Tutkimuksen teki Yksi elämän toimeksiannosta TNS-Gallup tänä keväänä. Tutkimukseen vastasi 1016 suomalaista.

Faktat

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *