Tappouhkauksia, homottelua, pelottelua – Toimittajan tarina

Internet on vapaa kaikille. Täällä jokainen voi sanoa mielipiteensä, ja mielipiteet ovat keskenään tasavertaisia. Jokainen muodostaa niiden kautta osaltaan omaa maailmankuvansa.

Olen ollut kokopäiväisenä toimittajana nyt viisi vuotta. Näiden vuosien aikana olen saanut yli kaksikymmentä tappouhkausta tai muuten vain uhkaavaa viestiä sellaisilta ihmisiltä, joiden mielestä jokin tekstieni kohta on jollakin tavoin sotinut heidän maailmankuvaansa vastaan. Yleisesti ottaen olen vielä päässyt helpolla verrattuna joihinkin kollegoihini, jotka kirjoittavat päätoimisesti esimerkiksi politiikasta, naisten oikeuksista tai maahanmuutosta.

Tappouhkaukset tulevat useimmiten anonyymin sähköpostiosoitteen kautta. Muutamaan otteeseen palautteen lähettäjä on lähettänyt sähköpostin gmail-osoitteesta, josta olen saanut selville palautteen lähettäjän nimen. Nopean tarkastuksen perusteilla uhkauksien lähettäjät ovat aina yksinäisiä miehiä.

Yksinäisyys ajaa monet nettisaiteille, joilla on heidän kanssaan samaa mieltä olevia käyttäjiä. He uppoutuvat omaan maailmaansa, jossa on vain me ja ne Muut, jotka ovat väärässä. Maailmaan, jossa naiset ovat huoria ja neekerit vievät työpaikkamme.

Yksinäisen miehen maailma on pieni ja mahtuu nuppineulan päähän. Nuppineula on kadoksissa tuhansien muiden samanlaisten joukossa, eivätkä palautteen lähettäjät ole löytäneet omaa paikkaansa yhteiskunnassa.

Pelon sijaan tunnen palautteen lähettäjiä kohtaan ainoastaan sääliä. Kuinka yksinäinen pitää ihmisen olla, että hakee huomiota muilta hinnalla millä hyvänsä?

Internetissä anonyymin palautteen lähettäminen on helppoa. Palautteen lähettäjä voi piiloutua mielipiteensä taakse, eikä hänen tarvitse koskaan paljastaa kasvojaan. Tämä tekee heistä entistä yksinäisempiä. Mitä voimakkaammin he ajavat omaa agendaansa, sitä enemmän he syrjäytyvät todellisuudesta ja uppoutuvat omaan pieneen maailmaansa.

Yksinäisyydestä johtuen heitä pitää kuitenkin ymmärtää. Jokainen uhkaus on avunhuuto. Mitä rääväsuisempi huutelija on, sitä enemmän hän pelkää.

Netissä meitä kaikkia on haukuttu, uhkailtu, peloteltu, homoteltu. Ilmiöstä ei kannata vaieta. Mitä rohkeammin näytämme, etteivät ala-asteelta tutut kiusaamismetodit toimi, sitä voimattomampia huutelijat ovat.

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Amatööri. Minut sentään persut savustivat ulos omalta kolumnistinpaikaltani seitsemän vuoden tauottomalla uhkailu- ja paskanheittokampanjalla.