Tee sitä mistä nautit

Tuota otsikon lausetta olen yrittänyt itselleni hokea. Olen toistellut mantraa: Ota vihdoin aikaa itsellesi  ja tee niitä asioita, jotka saavat hymyn kasvoille ja tekevät sinut iloiseksi. Ei sillä, olenhan minä tehnytkin sellaisia asioita aina, mutta jotenkin tuntuu ettei aika vaan muka riitä.

Löydä oma juttusi

Ensimmäisenä voisin kunnostautua siinä, että ottaisin kameran olalle ja lähtisin kuvaamaan. Huomaan aina työmatkalla kohteita, mitkä kiinnostavat minua. Olen kuitenkin muka liian kiireinen vapaa-ajalla palatakseni ja toteuttaakseni visioni kuvasta. Tiedän, että sitten kun lähden, valokuvaaminen saa minut inspiroitumaan ja rentoutumaan.

Ostin jo viime kesänä uudet akryylimaalit. Siellä ne odottavat maalaajaansa muovikassissa. Kerran olen ne avannut, kun koristelin ystävälleni lahjapakettia. Jospa tänä kesänä saisin aikaiseksi virittää itselleni tilan, missä voisin sutia omia ajatuksiani kankaalle. En ole enää edes varma, miten hyvin sivellin sopii käteeni, mutta onneksi en ole varannut galleriatilaa näyttelyä varten. Vai onko tämäkin vaan taas yksi muka muiden joukossa?

Tuumasta toimeen!

Toteutin keväällä pitkäaikaisen haaveeni ja upotin käteni saveen. Ilmoittauduin työväenopiston minikeramiikka-kurssille. Oli hienoa nähdä, miten savi muuntui käsissäni erilaisiksi esineiksi. Saven muovaaminen oli minulle tuttua, mutta lasittaminen oli ihan uusi kokemus. Huomasin, että reilun parin tunnin aikana kurssilla ei arkiset asiat juolahtaneetkaan mieleeni. Keskityin täysin tekemiseen ja uuden oppimiseen.

Myös aivotutkija, psykologian tohtori Mona Moisala ja aivotutkija, kasvatustieteen professori Minna Huotilainen Helsingin yliopistosta kannustavat puuhastelemaan. Puuhastelu on oiva termi juuri sille tekemiselle, mitä kotona ehtii työpäivän jälkeen tehdä. Sen ei tarvitse olla maailmaa mullistavaa, vaan rentouttavaa ja vastapainoa työpäivän päälle.

Onko sinulla pöydälläsi ja mielessäsi ikuisuusprojekteja? Oletko aloittanut tänä vuonna jotain uutta, mistä olet haaveillut?

Susanna Manu

Faktat

Julkaistu:
Jaa muille:
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *