Teitkö uudenvuodenlupauksen? Näin paljon terveempi olet jo nyt!

Uudenvuodenlupaus.fi-palvelussa on alkuvuoden aikana tehty tuhansia lupauksia terveemmästä elämästä. Selvitimme, kuinka paljon terveempiä lupauksen pitäneet nyt ovat. Positiiviset muutokset näkyvät yllättävän nopeasti.

Koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä positiivista elämänmuutosta. Uudenvuodenlupaus.fi on palvelu, jossa lupauksen terveellisemmästä elämästä voi tehdä koska vain, vaikka helmikuussa!

Yksi elämä -järjestöjen palvelussa on alkuvuoden aikana tehty tuhansia lupauksia, jotka liittyvät liikuntaan, ruokaan, stressin hallintaan, riittävään uneen, ihmissuhteisiin, tupakoinnin lopettamiseen ja kohtuulliseen alkoholin kulutukseen. Nyt on aika katsoa, miten vuoden alussa tehdyt ja pidetyt lupaukset ovat jo kohentaneet lupauksen tehneen terveyttä.

Alkoholi: ”Minä lupaan käyttää vähemmän alkoholia”

“Alkoholin kulutuksen vähentäminen laskee verenpainetta ja vähentää riskiä altistua sydämen rytmihäiriöille. Lisäksi alkoholi sisältää paljon energiaa ja käytön vähentäminen helpottaa painonhallintaa, joka on keskeinen sydänterveyteen liittyvä asia”, kommentoi Suomen Sydänliiton ylilääkäri Mikko Syvänne.

Alkoholin käytön vähentäminen näkyy nopeasti helpompana painon hallintana, seksi-elämän parantumisena ja jopa positiivisina vaikutuksina ulkonäköön.

Ajatus juoksee terävämpänä ja reaktionopeus palautuu kehon aktivoidessa uudelleen sille tärkeiden entsyyminen ja hormonien toimintaa. Lupaajan kehon ja puolison lisäksi myös siis pomo tykkää tästä kehityssuunnasta!

Liikunta: ”Minä lupaan lisätä säännöllistä liikuntaa.”

”Liikunta on täsmälääke moneen asiaan. Se villitsee hyvän olon hormonit liikkeelle ja vaikuttaa terveyteemme. Verenkierron ja aineenvaihdunnan paranemisesta hyötyy koko keho. Fyysinen vointi kohenee ja unen laatu paranee”, kertoo Aivoliiton liikuntasuunnittelija Virpi Lumimäki.

Liikunnan lisääminen on loistava lupaus! Jokapäiväiset askareet kuten ostoskassien kantaminen ja kodin siivoaminen sujuvat paljon kevyemmin säännöllisen liikunnan lisääntyessä. Säännöllisesti liikkuvilla on tutkitusti todettu olevan pienempi riski sairastua yli 20 sairauteen verrattuna sohvaperunoihin.

Fyysisten terveyshyötyjen lisäksi liikunta parantaa sekä unenlaatua että tuottaa mielihyvää, jotka molemmat auttavat vähentämään stressiä ja masentuneisuutta.

Ruoka: ”Minä lupaan syödä vähemmän roskaruokaa”

“Todennäköisesti vähentämällä selkeästi karkkien, sipsien ja vastaavien ylimääräisten välipalojen syöntiä paino laskee. Tärkeintä on terveellisemmän ruokavalion löytäminen ja selkeissä aterioissa pidättäytyminen. Usein käyn niin, että jos ihminen muuttaa ruokavaliotaan ja tulee tietoiseksi elämäntavoistaan tämä rohkaisee kokonaisvaltaisempaan elämänmuutokseen”, kannustaa Diabetesliiton laillistettu ravitsemusterapeutti Eliina Aro.

Epäterveellisen ruokavalion on todettu rasittavan ihmisen elimistöä yhtä paljon kuin tupakoinnin. Yksistään suolan käytön vähentämisellä on merkittäviä terveysvaikutuksia. Suolapommien välttämisellä alennat verenpainettasi ja vähennät aivohalvauksenvaraa.

Vaihtamalla tyydyttyneitä eli kovia rasvoja sisältäviä roskaruokia pehmeitä rasvoja sisältäviin ruokiin, vähennät riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin. Terveellisen ruokavalion avaimena toimii lisäksi runsas kasvisten syönti. Se vähentää myös syöpäriskiä.

Lupauksen viemiseksi seuraavalle tasolle suosittelemme jatkossa kokeilemaan Sydänmerkki-symbolilla merkittyjä elintarvikkeita, joissa on vähemmän kovaa rasvaa ja suolaa vastaaviin elintarvikkeisiin verrattuna.

Tupakointi: ”Minä lupaan lopettaa röökauksen”

”Lopettaessasi tupakoinnin muista hyödyntää perheen ja kavereiden tukea. Kerro päätöksestäsi avoimesti ja saat varmasti kannustusta. Yhdessä myös onnistutaan todennäköisemmin kuin yksin. Jos työpaikallasi tupakoidaan ja yrität itse lopettaa, älä anna työpaikan kulttuurin estää. Ole vain oma rohkea itsesi ja pysy päätöksessä. Ehkä innostat samalla jonkun työkavereistasikin lopettamaan!”, kannustaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntija Hanna Ollila.

Upeata, hieno päätös! Ensimmäisen kolmen savuttoman päivän jälkeen sekä hiilimonoksidit sekä nikotiini ovat hävinneet kehostasi. Haju- ja makuaisti ovat alkaneet palautua. Kolmen kuukauden kuluttua tupakoinnin lopettamisesta tupakoitsijoille tuttu yskä ja limannousu loppuvat ja keuhkojen toiminta paranee merkittävästi.

Aseta selkeitä pieniä välitavoitteita ja lisää mm. liikunnan, vapaa-ajan tai ystävien parissa vietettyä aikaa arjessasi. Näin siirrät ajatukset tulevaan terveempään elämääsi ja pääset nauttimaan savuttomuuden positiivisista vaikutuksista.

Ihmissuhteet: ”Minä lupaan rakastaa”

”Rakkaudessa kyse on ennen kaikkea rakkauden teoista. Pitää miettiä minkälaisia ovat ne asiat, joista rakkautta vastanottava persoona tykkää ja arvostaa. Mikään ei estä myöskään kysymistä, sillä eläytyminen toisen tarpeisiin on usein haastavaa. Tämän jälkeen vaan toteuttamaan puolitusinan verran näitä rakkauden tekoja! Se voi olla mm. rakastan -sanan yleisempää käyttämistä, halaamista tai jotain muuta. Rakkaudelle pitää antaa aikaa ja panostaa siihen!”, tiivistää onnellisuusprofessoriksi kutsuttu psykologian emeritusprofessori Markku Ojanen.

Ihmisten läsnäolo ja lähimmäisten rakkaus ovat meille kaikki kaikessa. Vaikka olisit fyysisesti kuinka terve, ystävyyssuhteiden laatu on tutkimusten mukaan vahvasti yhteydessä ihmisten onnellisuuteen. Tämän lupauksen kohdalla kannattaa lähteä liikenteeseen konkreettisista, pienistä asioista.

Aseta itsellesi esimerkiksi projekti, että tämän viikon aikana otan yhteyttä näihin ihmisiin. Järjestä tapaaminen, pyydän ulos syömään tai kävelylle. Pienin mitä voi tehdä, on soittaa tai lähettää viesti. Muista pistää tapaamasi henkilön nimi kalenteriin.

Humboldtin yliopiston professorin Tasha R. Howen mukaan vahvan sosiaalisen tukiverkon omaavilla ihmisillä on vähemmän sydän- ja immuunijärjestelmä-ongelmia elämänsä aikana. Tärkeintä ystävyyssuhteiden kannalta on riittävän ajan varaaminen yhdessäololle ja aktiivinen yhteydenpito.

Stressi: ”Minä lupaan muistaa työn ja vapaa-ajan tasapainon.”

”Stressi on elimistön normaali reaktio valppautta ja tehokkuutta vaativissa arjen tilanteissa. Pitkään jatkuneena stressi kuitenkin kuormittaa sydäntä ja verisuonistoa. Stressi vaikuttaa epäsuotuisasti esimerkiksi hormonitoimintaan ja autonomisen hermoston säätelyyn mikä taas johtaa verenpaineen ja pulssin kohoamiseen”, selvittää asiantuntijasairaanhoitaja Sami Kaivos Suomen Sydänliitolta.

Tasapainon löytäminen on tärkeä avain stressinhallintaan. Stressittömyys parantaa selvästi unenlaatua ja lisää jaksamista. Myös ihmissuhteet voivat paremmin, kun ihminen itse kokee elämänsä olevan tasapainossa. Pitkään jatkuva stressi kuluttaa kehon voimavaroja ja vaikuttaa sekä henkiseen että fyysiseen hyvinvointiin.

Kaikki stressi ei ole haitallista. Lyhytaikainen ja tilapäinen stressi on usein jopa hyvästä – se saa ihmiset tekemään parhaansa. Tasapainon löytäminen on jokaisen henkilökohtainen prosessi, jolle kannattaa antaa aikaa. Tehtävien etukäteissuunnittelu ja priorisointi lievittävät stressin oireita ja tuovat tasapainoa elämän eri osa-alueiden välille.

Uni: ”Minä lupaan nukkua enemmän.”

”Unella on merkittävä vaikutus ihmisen aivotoiminnalle. Liian vähäinen uni vaikuttaa ihmisen mielialaan sekä muistin toimintaan. Lisäksi pitkään jatkunut unen puute voidaan nähdä syynä kehon toiminnan muutoksiin, jotka herkistävät esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudeille. Helpottaaksesi nukahtamista on hyvä välttää sosiaalisen median kaltaisia ärsykkeitä, jotka aktivoivat aivoja juuri ennen nukkumaan menoa”, selvittää dosentti Tarja Stenberg Helsingin yliopiston biolääketieteen laitokselta.

Yöunen lisääminen parantaa vastustuskykyä ja ehkäisee sairauksia. Riittävällä unensaannilla on myös positiivisia vaikutuksia painonhallintaan. Hyvä uni myös edistää aineenvaihduntaa ja elimistön hormonaalista toimintaa.

Kevään kiireiden lisääntyessä ihmiset herkästi ottavat tarvittavat lisäminuutit yöunistaan. Lisäksi nukahtaminen saattaa vaikeutua, kun päivän tapahtumat pyörivät mielessä.

Hyvään uneen valmistautuminen kannattaa aloittaa jo päivän aikana. Terveellinen ruoka ja säännöllinen liikunta auttavat unirytmin säilyttämisessä. Lisäksi iltaisin on hyvä rauhoittua ennen nukkumaanmenoa vaikka käymällä saunassa. Saunan jälkeen ruumin lämpötila alkaa hiljalleen laskea, mikä edistää nukahtamista ja myös parantaa tärkeimmän unen eli syvän unen määrää.

Terveyslupauksen voit tehdä koska vain osoitteessa www.uudenvuodenlupaus.fi

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *