Testi: kulttuurikuntoon mobiilisovelluksella?

Kulttuuri pitää kunnossa niin mieltä kuin kehoakin ja vähentää stressiä. Vaikka Kulttuurikuntokampanja onkin päättynyt, voi harrastusta jatkaa edelleen. Nyt myös mobiilisovelluksen avulla.

Esimerkiksi Turku tarjoaa kulttuurikuntoilijalle reittejä, joilla voi bonuksena harjoittaa myös ruumiinkulttuuria. Reitit vaihtelevat niin teemoiltaan kuin pituuksiltaankin. Osa sujuu parhaiten jalan, toiset taittuvat kätevimmin pyöräillen. Koettavaa riittää arkkitehtuurin katselmuksista aina lasten tekemien veistoisten ”piilopaikkojen” etsimiseen.

Reitit löytyvät karttoineen Turun kaupungin juuri uudistuneilta verkkosivuilta. Mutta ei siinä vielä kaikki, tarjolla on myös kulttuurikuntoilijan kotimainen mobiilisovellus Nomadi. Ainoa laatuaan tietääkseni. Sovellus on saatavilla ilmaiseksi Android-, iOs- ja Windows-puhelimiin.

Nomadin esittely kertoo, että sen avulla voi selata muiden käyttäjien tekemiä reittejä tai tallentaa palveluun omia. Palvelusta voi etsiä eri paikkojen kulttuuri- ja nähtävyysreittejä. Se tarjoaa gps-paikantimen avulla kulloisenkin olinpaikan lähialueen reittitarjonnan. Lisäksi reittejä voi etsiä hakusanojen, kuten paikkakunnan nimen mukaan. Reitit löytyvät myös Nomadin verkkopalvelusta.

Tämä kuulostaa niin hyvältä, että onhan sovellusta testattava! Omassa iPhonessani softa pelittää ongelmitta. Palvelun käyttöönotto tosin vaatii rekisteröitymisen. Lisäksi ilmenee, että sovellus toimii tällä hetkellä parhaiten Android-puhelimissa, ainakaan iPhonessa ei vielä voi luoda omia reittejä.

Reittitarjontaa näyttäisi olevan ympäri Suomea, toisilla paikkakunnilla enemmän ja toisilla vähemmän. Reittien määrä riippuu tietenkin paikkakuntien omasta palveluun liitetystä tarjonnasta. Lisäksi löytyy ulkomaisia kohteita. Sovelluksen Facbook-sivulle nostetaan ajankohtaisia vinkkejä sovellukseen ja sen tarjontaan liittyen.

Turkulaisena testaan sovellusta kotikaupungissani. Etsin reittejä hakusanalla ”Turku” ja valitsen listalta yhden: Turku palaa kartalle. Reitti kiertää kaupungin keskustan historiallisilla paikoilla. Reittiä napauttamalla se avautuu karttana, jota voi helposti sormin suurentaa ja pienentää puhelimen näytöllä. Kartalle on merkitty reitin etapit ja niitä koskettamalla saa näkyviin etapin nimen. Toisella näpäytyksellä avautuu etapin esittelyteksti ja mahdolliset kuvat.

Kaikki etapit saa myös näkyviin listauksena ruudun alareunan symbolia näpäyttämällä. Listauksesta etappia näpäyttämällä sovellus tarjoaa mahdollisuuden joko katsoa etapin sijainnin kartalla tai lukea sen esittelyn. Esittelyteksteistä pääsee takaisin karttanäkymään näytön yläreunan nuolta näpäyttämällä.

Näytön yläreunasta pääsee info-symbolia näpäyttämällä myös katsomaan reitin yleisesittelyn. Ja valitun reitin voi tallentaa puhelimen muistiin, jolloin se jää talteen vastaisuuden varalle ja toimii ilman verkkoyhteyttä. Kätevää!

Sitten matkaan! Suuntaan pyörällä reitin ensimmäiselle etapille, joka on nykyään jäätelökioskina toimiva vanha ratikka, tai turkulaisittain raitsikka. Mieleeni nousee nostalginen muisto varhaislapsuudesta, raitsikka liikennöi Turussa vuoteen 1972 saakka. Naputtelen esiin esittelyn, jossa kerrotaan kuinka täällä aluksi hevosvetoisia raitiovaunuja ajettiin ensimmäisen kerran jo vuonna 1889.

Mutta takaisin reitille. Kun sovellusta käyttää gps-paikannus päällä, näkee kartalla koko ajan myös oman sijaintinsa. Reitiltä ei siis pääse eksymään ja voi helposti tarkistaa kuinka lähellä seuraava etappi on. Reittiä on myös mahdollista kommentoida sovelluksessa sanoin ja/tai kuvin.

Reitti vie minua sekä tuttuihin että tuntemattomiin kohteisiin. Tutuistakin paikoista opin paljon uutta esittelytekstien ja kuvien ansiosta. Reitillä on myös paikkoja ja rakennuksia, joita ei enää ole. On esimerkiksi hauska kuvitella Tuomiokirkon lähellä sijaitsevien kerrostalojen paikalle keskiaikainen Mätäjärvi. Matalaan järveen upotettiin muun muassa viereisten kortteleiden käsityöläisten jätteitä. Nimensä lammikko saikin varmasti niistä kesällä nousseesta löyhkästä.

Kokemukset Nomadista ovat voittopuolisesti hyviä. Sovelluksen ja verkkosivuston kehittely on vielä kuitenkin kesken. Kaipaisin myös iPhoneen mahdollisuutta luoda ja jakaa omia reittejä. Nomadin verkkopalvelu ja mobiilisovellus eivät myöskään vielä ihan pelaa yhteen. Reitit ja etapit saa kyllä verkkopalvelussakin näkymään vastaavalla tavalla kuin mobiilissa, mutta sisään kirjautuneenakaan verkkopalvelu ei näytä omia tallennettuja reittejä Reittien jakaminen somessa puolestaan onnistuu vain verkkopalvelussa, ainakin iPhonea käytettäessä. Omaa käyttäjäprofiiliaankaan ei tällä hetkellä pääse muokkaamaan, uudet profiilisivut julkaistaan teknisen tuen mukaan syksyllä. Tamperelaisyrityksen teknistä tukea kiitän kuitenkin ystävällisestä asiakaspalvelusta, jota sain puhelimitse. Ja numero löytyy siis Nomadin verkkopalvelusta.

Reiteistä minulla on kokemusta vain kotikaupungistani. Turulle annan ison kiitoksen kulttuurikuntoilupalvelusta! Tässäkin voisi vielä hifistellä. Osalla reiteistä etappien esittelyistä löytyy myös suoraan Nomadissa kuunneltavissa olevia ääniopastuksia. Osassa reiteistä ääniopasteita on saatavilla vain erillisinä tiedostoina verkkosivuilla, jolloin niitä kuunnellakseen on siirryttävä toiseen sovellukseen. Nämä pitäisi kaikki integroida avautumaan suoraan Nomadissa.

Seuraavaksi aion kohottaa kulttuurikuntoani suuntaamalla pyöräillen Suomen Sydämeen. Tämä reitti kulkee Turun keskustasta Aurajoen rantaa Liedon Vanhalinnan historialliseen kartanoon. Pituutta kertyy 11,5 kilometriä ja saman verran takaisin. Kulttuurikunnon lisäksi nousee siis myös fyysinen kunto. Eväät vain pyöränkoriin, reitiltä löytyy varmasti mainio piknikpaikka!

Nomadisovelluksen arvio pähkinänkuoressa:

Plussat

 • Monipuolinen reittitarjonta verkossa ja mobiilissa
 • Yksinkertainen ja helppokäyttöinen mobiilisovellus
 • Reittien etappien esittelyt luettavissa sovelluksessa
 • Oman sijainnin seuranta reitillä gps-toiminnolla
 • Mahdollisuus tallentaa reitit ja käyttää niitä ilman verkkoyhteyttä
 • Ystävällinen asiakaspalvelu
 • Facebook-sivun vinkit

Miinukset

 • iPhonen versiossa ei kaikkia luvattuja toimintoja (esim. omat reitit)
 • Reittejä voi jakaa someen vain verkkopalvelussa, ei sovelluksessa (koskee ainakin iPhonen versiota)
 • Käyttäjäprofiilia ei pääse katsomaan, eikä muokkaamaan (toiminto toistaiseksi päivityksessä)
 • Verkkopalvelussa ei pääse katsomaan tallentamiaan reittejä

Kirjoittaja: Pia Puustelli

Faktat

Julkaistu:
Jaa muille:
 • Vastaa

  Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *