Tunnista stressin oireet ajoissa, ennen kuin terveytesi pettää

Viime maaliskuussa kävin lomamatkalla Budapestissä. Ohjelmaani kuului viikko oleskelua ihanassa, airbnb-palvelun kautta hankitussa asunnossa ja Unkari – Suomi -jalkapallomaaottelu.

Palasin takaisin Suomeen keskellä yötä. Liki samalla kellonlyömällä kun suljin asuntoni oven ja romahdin väsyneenä sängylle, alkoivat vatsavaivat.

Nyt en puhu mistään pienistä vatsanväänteistä vaan hillittömistä kivuista, jotka pysäyttivät elämäni täysin. Kärvistelin viikon, eikä mikään ruoka pysynyt sisälläni. Kuvittelin saaneeni Unkarista vatsataudin, ja menin lääkäriin. Kunnallista terveydenhuoltoa arvostellaan usein kovin sanoin. Tapauksessani kaikki meni kuitenkin paremmin kuin hyvin. Terveydenhoitaja oli ymmärtäväinen ongelmaani kohtaan. Hän määräsi minulle yhteensä yli 40 erilaista testiä joiden perusteilla yritettiin ottaa selville, mikä minua vaivasi. Testeistä ei kuitenkaan löytynyt mitään.

En sitä vielä tuolloin ymmärtänyt, mutta olin elänyt sairastumistani edeltäneet viimeiset pari kuukautta hirvittävän työstressin alla. Olin perustamassa toiminimeä ja siirtymässä yksityisyrittäjyyden maailmaan. Samaan aikaan sain kuulla, että asuntoni oli lähdössä altani, sillä vuokraisännän tyttären tytär oli muuttamassa Helsinkiin. Työstressin ohella jouduin etsimään itselleni uutta asuntoa.

Kun kuukausi oli kulunut, olin saanut yrittäjyyspaperini tehtyä ja asuntoasiani kuntoon. Työstressi helpottui, ja lukemattomat deadlinet olivat vähitellen ohi.

Vatsani parantui kuin taikaiskusta. Ruoka pysyi sisälläni. Ensimmäistä kertaa kuukauteen kykenin menemään ulos niin, ettei minun pitänyt koko ajan huolehtia siitä, etten romahtaisi nestehukan takia kadulle.

Muutamat ystäväni yrittävät kertoa minulle sairastumiseni aikaan, miten vatsakipuni olivat olleet stressiperäisiä. En ollut kuitenkaan kuunnellut heitä. Olin aina stressannut ja jännittänyt vatsallani.

Tällä kertaa oli kuitenkin tosi kyseessä. Vartaloni sanoi yksinkertaisesti itsensä irti.

Muutama viikko takaperin sain työtehtävän, joka pakotti minut tekemään 14-tuntisia työpäiviä. Sama ruljanssi alkoi uudelleen. Nyt onneksi tiesin, mistä oli kyse. Ilmoitin työnantajalleni, että minun oli pakko vähentää työtaakkaani, muuten vartaloni ei yksinkertaisesti kestäisi töiden aiheuttamaa rasitusta.

Kirjoitan ammatikseni. En kuitenkaan osannut aavistaa, kuinka paljon työperäinen, henkinen stressi vaikuttaa fyysiseen hyvinvointiini.

Kaikki eivät välttämättä ole niin onnekkaassa tilanteessa kuin minä. Moni työelämään uppoutunut ei yksinkertaisesti voi kieltäytyä työtarjouksista taloudellisten paineiden vuoksi.

Mikäli vartalosi alkaa kuitenkin kapinoida liiallista työtaakkaa vastaan, sitä kannattaa kuunnella tarkkaan. Ei ole synti ottaa yhteyttä lääkäriin silloin kun tuntuu siltä, ettei enää yksinkertaisesti jaksa.

Faktat

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *