Tuunaamalla parempi elämä?

Valittaa ei pitäisi, ellei aio tehdä jotain kyseisen asian hyväksi. Näin kannustettiin Helsingin Sanomissa tammikuussa.  Myönnän ajoittain syyllistyväni siihen, että valitukseni liittyvät tutkimussuositusten vastaisesti asioihin, joihin en välttämättä voi konkreettisesti vaikuttaa.

Toisten hyvän tuulen pilaamisesta puhumattakaan, on kaltaiseni toimija vaarassa lisätä omaa mielipahaansa ja ylläpitää korkeaa stressitasoa. Jotta valittamisesta ei tulisi kertakaikkisesti positiivista asennetta uhkaavaa tapaa, voi muutamalla helpolla konstilla onneksi hiukan tuunata omia toimintamallejaan.

Tuunaaminen eli erinäisten asioiden korjaaminen tai virittäminen vaikuttaa olevan taas ajankohtainen trendi. Osattiin sitä toki ennenkin tuunata asioita; jotkut meistä ehkä muistavat  ”Pimp my ride” -ohjelman, jossa arkiset ja huonokuntoiset menopelit viriteltiin korjaamolla paremmiksi versioiksi itsestään. Työterveyslaitoksen tuore työn tuunaamista käsittelevä työkirja auttaa puolestaan analysoimaan omia työtapoja ja vakuuttaa, että pienillä muutoksilla voi lisätä työn imua ja siitä innostumista.

Yleisemmällä tasolla tuunaus-ilmiön voidaan ajatella olevan jotain suuren elämänmuutoksen ja elämän arkisen, ehkä tylsistyttävänkin, menon välillä. Se on siis jotakin, joka tuo lisäarvoa elämään, mutta ilman stressiä suurempaan muutokseen ryhtymisestä. Yksilöllisyyttä korostavan kulttuurimme heikkoihin kohtiin tuunaus vaikuttaakin sopivan ratkaisuksi dilemmaan kuin dilemmaan. Omaan elämäänsä kun voi vaikuttaa nyt ja heti, matalalla kynnyksellä.

Huolimatta siitä, että erilaisia elämänlaadun parantamiseen liittyviä trendejä tulee ja menee, on ulkopuolisen paineen alla joskus vaikea päättää, mitkä asiat elämässä oikeastaan kaipaavat muutosta. Esimerkiksi, jos jo nyt superterveellistä kaurapuuroa kannustetaan tuunaamaan vielä entistäkin paremmaksi, herää kysymys, onko vanhassa pysyminen yhtäkkiä huono valinta. Vaarana voi olla, että jos monella rintamalla hehkutetaan tuunauksen elämää helpottavasta ja parantavasta voimasta, lisääntyy stressi paitsi jo tehtyjen valintojen hyvyydestä, mutta myös niistä ratkaisuista, joissa tuunaus on jäänyt syystä tai toisesta tekemättä.

Toisaalta on reilua vaihtaa kuva myös toisin päin ja kysyä, mitä pahaa tuunauksessa oikeastaan on. Jatkuvastihan me teemme pieniä elämänmuutoksia, kutsuimmepa niitä sitten tuunaukseksi tai emme. Jos tavoitteena on monipuolistaa ruokavaliota, puuron tuunaaminen voi olla siinä hyvä askel. Jos pieniä muutoksia tekemällä saa kontrollia oman työn arkeen ja ne parantavat jaksamista niin työssä kuin elämässä ylipäätään, lienee hyvä jättää turha kriittisyys sivuun.

Joidenkin asioiden kohdalla tuunaus on varmasti keino paikallaan, mutta toisaalta on muistettava, ettei yhdellä keinolla saa kaikkia asioita kuntoon. Kertomusten mukaan myöskään kaikkien ”Pimp my ride” -ohjelmassa esiintyneiden autojen elämä ei ollut tuunauksen jälkeen pelkkää pintaliitoa. Joskus taustalla olevat rakenteelliset asiat ovat niitä, jotka vaativat uudistamista. Esimerkiksi työelämän rakenteellista kehittämistä ei pidä jättää yksittäisen työntekijän tuunauksen varaan.

Tämän kirjoituksen jälkeen on hauska huomata, etten ole selvästikään onnistunut vielä tuunaamaan itsestäni rakentavaa valittajaa. Mutta ehkä armollisuus itseään kohtaan on aina aika ajoin sitä parasta elämän tuunausta.

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *