Työmatka selviytymiskeinona

Joulukuun kansallismaisema eteläisessä Suomessa on pimeä kuin mörkö. Aamulla väsyttää, päivällä väsyttää ja illalla väsyttää. Yöllä ei väsytä, kun on kylpenyt koko päivän sinisessä valossa. Sitten sama uudestaan. Jos olisi mahdollista nukkua kuukausi tai kaksi, niin olisin jo syvemmässä unessa kuin Ruusunen.

Joskus väitetään, että kaikkeen tottuu. Marraskuuhun ei totu.

Raittiin ilman haasteet

Olen muuttunut jossain vaiheessa sisälaji-ihmisestä ulkolaji-ihmiseksi. Riippuvuus raittiista ilmasta on kehittynyt pahanlaiseksi. Jos minut lukitaan muutamaksi päiväksi sisälle, syön sängynjalkoja ja kuseksin mielenosoituksellisesti nurkkiin. Se joka sanoo, että huono sää on pukeutumiskysymys, ei ole viettänyt kuutta tuntia viikossa pesemässä pyöräänsä sisäpihalla tai seisonut viitenä iltana viikossa suihkussa vaatteet päällä ja tyhjentänyt sen jälkeen kolmea varttia lattiakaivoa hiekasta. Vähemmästäkin nöyryyttämisestä pehmeän sohvan suloiset kutsut houkuttelevat.

Työmatkasta apua

En suvaitse marraskuuta, mutta yritän sietää sitä. Sietämistä edesauttaa, että olen valjastanut työmatkani ruumiillisen kurimuksen muodoksi. Työmatkaa kertyy päivässä seitsemän kilometriä, joka on minulle pyörällä liian vähän, kävellen sopivasti ja juosten liikaa. Näitä etenemisen muotoja yhdistellen saan arkisin riittävän annoksen ulkoilmaa. Juuri sen verran, että voi tyytyväisenä rojahtaa sohvalle lojumaan ja odottamaan parempia aikoja. Viikonloppuisin yritän syödä valoa niin paljon kuin pilvien välistä sitä saan kaavittua.

Äärimmäiset keinot käyttöön

Jos vielä tammikuussa sukset ovat varastossa, silloin harkitsen hetkellistä palaamista takaisin sisäihmiseksi. Siihen asti kerään henkisiä voimavaroja kuuntelemalla musiikkia, katsomalla keskinkertaisia TV-sarjoja ja pötköttelemällä pehmeästi. Suurin pelkoni on joutua syvälle kellarin uumeniin kolistelemaan puntteja muiden uutta elämäänsä aloittelevien ihmisparkojen kanssa. Eikä sekään kuulosta kovin kauhealta kohtalolta.

Kirjoittaja: Ilpo Mikonmäki

Faktat

Julkaistu:
Jaa muille:
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *