Uintifestarit valtasivat Helsingin salaiset rannat

Viiksipojat eli Mikko Leino ja Samuli Kaipiainen ovat järjestäneet urbaaneja uintifestareita Helsingissä jo viisi vuotta. Tapasin Mikon ukkospäivän aurinkoisena hetkenä Made in Kallion terassilla. ”Alettiin järkkää näitä koska Helsinki on meren rannalla ja meri on ihana. Täällä on loputtomasti hyvii paikkoi käydä uimassa ja useimmista ihmiset ei tiedä.”

Lue ranta-arvostelu jutun lopusta

Uintifestarin järjestäminen ei vaadi kovia ponnisteluja. ”Pitää löytää rantoja, sit pitää kirjoittaa Facebookiin että tulkaa uimaan meidän kanssa”, Mikko summaa. ”Minieffortilla maksi-ilo.” Samuli etsii rannat kaupunkiseikkailujensa lomassa. Uida saa yleensä kaikkialla. Epäilyttävämmissäkään paikoissa ole tullut sanomista vaikka uimassa käy yleensä 20–30 henkeä. ”Läheisiin kahviloihin ollaan yleensä sanottu että ois kiva jos ois paljon pullaa.”

Talvisin Viiksipojat järjestävät myös avantouintifestareita. Festarit avaavat ovia sellaisiinkin avantoihin joihin ei yleensä helposti pääsisi. Avanto saatetaan tehdä joskus itse, mutta yleensä käytetään olemassa olevia uintipaikkoja. ”Jos käy avannossa niin ei ikinä enää tuu kylmä missään”, kertoo Mikko faktana. En suostuttelusta huolimatta lupaudu lähtemään jääreikään pulikoimaan.

Syksyksi suunnitteilla on esiavantofestarit, kun luonnon vedet ovat kylmenneet. Seuraavat avantouintifestarit järjestetään helmikuussa, ja uintifestivaalit tulevat varmasti myös ensi kesänä.

mikko2

Mikko Leino on uintifestareiden toinen järjestäjä

Ranta-arvostelu

Katso uintipaikat kartalla

KALASATAMAN BETONITOLPPA Festari lähti liikkelle heinäkuisena keskiviikkona Kalasatamasta, noin sadan metrin päässä Sompasaunalta. Betonitolppa on Super-urbaani ranta, betonijärkäle jolle mennään siltaa pitkin. Uintipaikasta maisemat Korkeasaareen, Katajanokalle, Kruununhakaan ja Merihakaan päin. Tolppa on entinen laivaparkki, joten vesi on syvää ja sinne voi hypätä jänään kolmen metrin matkan. Ylös tullessa ei tarvita kiipeilytaitoja, sillä betonitolpan kyljessä on tikkaat.

Arvosana: 5/5 tähteä, Mikon henkilökohtainen suosikki.

LEHTISAAREN KALTSIT Mikko ei ollut torstain uintipaikalla itse läsnä. Facebook-tapahtumassa Lehtisaaren kallioita kuvataan seuraavasti: Piskuinen aurinkokallio Lehti- ja Kuusisaaren välisen kävelysillan vieressä. kelpaa köllöttää ja käristää mahamakkaroitaan. paras uimapaikka matkalla espoo cinéen.” Samuli lisää Facebook-chatissä kuvaukseen vielä adjektiivit romanttinen ja liukas. ”Vedessä on hauskaa makaa kalliolla niin et pää vaan näkyy ihanku hylje”

Arvosana: 4/5 tähteä, koska kalliolla ei ole lainkaan varjoa.

KIVINOKAN KOHTU Kivinokassa on oikeakin uimaranta, mutta kohtu on pidemmällä niemessä. Kivinokan kohdun hiekkaranta ja kalliot ovat turvallinen ja helppo valinta, ja siksi sen ovat löytäneet myös muut ihmiset. Vesi ei vaihdu rannassa kovin nopeasti, joten se on todella lämmintä. ”Ihana ällö mutapohja mihin uppoaa nilkkoja myöden”, kuvaa Mikko rantaa. Rannassa on myös matalaa, joten siellä voi kuulemma tehdä temppuja. ”Siellä voi tehdä sellasia temppuja että ystävä menee kyykkyyn ja toinen laittaa jalat olkapaille ja voimakas ystävä nousee seisomaan ja kevyt ystävä tekee voltin”

Arvosana: 5/5 tähteä.

VENELAITURI KULOSAARESSA ”Laiturilla on veneiden kiinnitystolppia ja köysiä joilla villit nuoret leikkivät”, kertoo Mikko laiturin meiningistä. Betonilaiturilla on hyvä ottaa aurinkoa. Melko samanlainen uintipaikka kuin Kalasataman betonitolppa.

Arvosana: 5/5 tähteä

KUUSILUOTO on vanhankaupunginlahdella Lammassaaren jälkeen. Luotoon kuljetaan joko pitkospuita pitkin tai veneellä ja se on täysin julkinen paikka. Ihana kesäinen piknik-paikka. ”Tämä on ihana kesäinen piknik-paikka. Kesällä täällä on lampaita jotka tulee hengaa sun kanssa.” Itse uintipaikka on puinen laituri, johon tänäkin vuonna joku tuli veneellä. Vesi on matalaa todella pitkälle merelle päin.

Arvosana: 5/5 tähteä.

Tärpit aiemmilta festareilta

LAPINLAHDEN SAIRAALAN RANTA Sairaala ei ole ollut sairaala aikoihin, mutta alueella on edelleen potilaita varten tehty hiekkaranta. Lapinlahden sairaala-alue sijaitsee lähellä keskustaa ja siellä oleskelu on sallittua. Ranta syvenee äkkiä ja sen lähellä on myös kallio. ”Kiva ranta uida, ja paljon rauhallisempi kuin hietsu”

MATTOLAITURIT ”Yleisvinkkinä, että kaikki mattolaiturit on hyviä uimiseen”

Uintikuva: Samuli Kaipiainen
Kirjoittaja: Cecilia Bergström

Faktat

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *