Uni – rajallinen luonnonvara?

Univelka on monin tavoin pahasta, se tiedetään. Mutta mistä saisi arkeen lisää aikaa nukkumiseen?

Uni on aivojen aikaa ja univaje on monellakin tapaa haitaksi terveydelle.  Yksi elämä -terveystalkoiden kyselyn mukaan suomalaiset näyttäisivät myös arvostavan unta. Asenteen muuttamisessa toiminnaksi, tai tässä tapauksessa toimettomuudeksi, näyttää kuitenkin olevan ongelmia. Miksi siis emme nuku tarpeeksi?

Omalta kohdaltani pohdin asiaa jo aiemmassa blogissani  alkuvuodesta. Silloin tein uudenvuodenlupauksen nukkua enemmän. Lupaukseni ei kuitenkaan ole toteutunut kovin hyvin.

Koska tarvitsen herättyäni runsaasti aikaa ennen töihin lähtöä, pitää minun nousta arkiaamuisin kukonlaulun aikaan. Saadakseni riittävästi unta, minun olisi siis myös mentävä nukkumaan todella aikaisin. Tämä ei kuitenkaan tunnu onnistuvan sitten millään.

Työpäivän, työmatkojen ja viikoittaisten liikuntaharrasteiden jälkeen illat tuntuvat lyhyiltä. Kotona on myös lähes aina odottamassa jokin arkiaskare. Ihan ikiomaa rentoutumisaikaa ei tunnu jäävän tarpeeksi. Vaikka minulla ei ole edes lapsia.

Vuorokauteen ei kuitenkaan lisää tunteja saa, joten mikä neuvoksi? Minulla ei onneksi ole yleensä nukahtamis- tai uniongelmia. Riittäisi siis, että saisin pään tyynyyn ja valot pois.

Pitää vain löytää tarpeeksi hyvä syy siirtyä peiton alle ajoissa. Tietysti herääminen virkeänä on iso plussa, mutta se ei tunnu riittävän. Miten motivoisin itseni nipistämään iltaisin esimerkiksi elokuvien ja sarjojen katselusta taikka kirjan lukemisesta lisää aikaa unelle?

Viime aikoina olen alkanut nauttia hirsien vetelemisestä yhä enemmän. Yleensä nukun hyvin, vaikka saatankin heräillä muutaman kerran ennen kellonsoittoa. Enimmäkseen näen mukavia unia tai nukun niin syvästi, etten muista niitä. Pääsen siis toiseen todellisuuteen hetkeksi pakoon arkista aherrusta.

Nukkuminen onkin oikeastaan aika mahtavaa. Yritänkin jatkossa tarttua tähän motivaattoriin, eli nukkumisen ihanuuteen: miksen nauttisi siitä mahdollisimman paljon, ihan joka päivä! Tai siis yö. Vaikka aika onkin rajallista, uni on sittenkin uusiutuvan energian lähde.

Kirjoittaja: Pia Puustelli

Julkaistu:
Jaa muille:
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *