Uusia temppuja

Tuntuuko että olet jumissa elämässäsi, koska sinulta puuttuvat tarvittavat tietotaidot niiden asioiden toteuttamiseen, joita todella haluaisit tehdä?

Totesin aikaisemmassa artikkelissani pelisuunnittelija Jane McGonigalia siteeraten ihmisen olevan onnellisimmillaan silloin, kun tämä ponnistelee kohti itselleen asettamia vapaaehtoisia tavoitteita — olivat ne sitten kuinka pieniä tai suuria hyvänsä. Uusien taitojen kerryttämistäkään ei tässä valossa kannata katsoa mekaanisesti tapana edetä jollakin kuvitteellisella uraputkella. Sen sijaan uuden oppiminen kannattaa jo yleisen hyvän fiiliksen ja tarkoituksen tunteen kannalta. Tällä lähestymistavalla tulee myös helpommin väistäneeksi aneemisuuden sudenkuopan, joka ilmenee yleensä päänsisäisenä dialogina siitä, miten on liian kiireinen, vanha, tai muuten vain lahjaton omaksuakseen asian x.

Erilaisten verkkokoulutusohjelmien myötä mahdollisuudet oppia lähes mitä hyvänsä ilman oppilaitoksiin hakemista ovat paremmat kuin koskaan. Osa palveluista on maksullisia, mutta Internet on enenevissä määrin pullollaan korkealaatuista opiskelumateriaalia tarjoavia toimijoita, jotka eivät saa tulojaan käyttäjiltä. Yksi tällainen on Codecademy, jossa yleisimpien ohjelmointikielien maailmaan voi tutustua maksutta vaikeustasoaan hiljalleen nostavien kurssien kautta.

Vielä kunnianhimoisempi on Khan Academy, jonka tavoitteena on tarjota helposti lähestyttävää ja ilmaista oppimateriaalia kaikesta maan ja taivaan väliltä — nyt tarjonta keskittyy lähinnä luonnontieteisiin, mutta kategoriat laajenevat jatkuvasti.

Itselle vieraiden asioiden opettelu vaatii toki edelleen annoksen sitkeyttä ja päättäväisyyttä. Tieto itsessään on kuitenkin vain muutaman klikkauksen päässä.

Missä asioissa sinä lähtisit kehittämään itseäsi?

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *