Välineurheilua: Apple Watch ja älykellojen tulevaisuus

Apple Watch on tulossa markkinoille ryminällä. Joidenkin arvioiden mukaan tämä tarkoittaa sitä, että perinteisemmät aktiivisuusrannekkeet tulevat olemaan vaarassa jäädä sen jalkoihin. Aktiivisuusrannekkeiden kuolemantuomion ehti julistaa jo ainakin Mashable, joka tuoreessa artikkelissaan ennusti kilpailussa tulevan käymään samalla lailla kuin iPadin aikoinaan pyyhkiessä e-kirjanlukijat maailmankartalta lähes tyystin.

Kuluttajan kannalta kyse on mielenkiintoisesta tilanteesta: tulevatko aikaisemmin tälläkin sivustolla käsitellyt sporttirannekevalmistajat vastaamaan haasteeseen mielekkäästi, vai tuleeko Applen laitteesta kukkulan yksinvaltiaana hallitseva kuningas? Kaikki viittaa siihen, että Apple ainakin panostaa kellonsa liikuntasovelluksiin vahvasti alusta alkaen. Laitteen mainostuksessa suuri osa palstatilasta on käytetty juuri urheiluominaisuuksien esittelyyn.

Suuri kilpailuvaltti on siinä, että jo laitteen mukana tulee runsas määrä hyvinvointisovelluksia – puhumattakaan myöhemmin ladattavasta sisällöstä. Kello hyödyntää paikannusta, syke- kuin kiihtyvyysmittariakin. Yksinkertainen, mutta nokkela idea on myös laskuri, joka kertoo automaattisesti oletko suorittanut suositellut  30 minuuttia liikuntaa päivässä. Puhumattakaan ominasuudesta, jossa oman sydämensä sykkeen voi jakaa tärkeälle ihmiselle.

Silti kysymys siitä, onko Apple Watch todella se urheilutrackereiden lopullisesti suurin ja kaunein, lienee avoimempi kuin Mashablen artikkelista voisi päätellä. Jäi yksinkertaisempien aktiivisuusrannekkeiden kohtaloksi sitten loppupeleissä mikä hyvänsä, ovat muut suuret valmistajat jo vastaamassa haasteeseen omilla älykelloillaan. Microsoftin Band on vastaavanlainen laite, josta ei kenties löydy Applen eleganssia, mutta jonka valttikortti on laajempi yhteensopivuus myös Android ja Windows Phone -puhelimien kanssa. Samsungin Gear taas lupaa tarjota lähes kaiken, mitä Applenkin kello, mutta tarjoaa erilaisia malleja erityyppisille käyttäjille, joista kenties tässä yhteydessä mielenkiintoisin on varta vasten urheilukäyttöön suunnattu Gear Fit.

Pieni Päätös Päivässä -palvelunkin näkökulmasta on vaikea olla innostumatta niistä asioista, joita älykellojen mahdollistama suora ja jatkuvasti mukana kulkeva motivointi voi mahdollistaa erilaisten terveyssovellusten suunnittelijoille. Elämänmuutoksen onnistumisessa on kyse usein juuri hyvästä ajanhallinnasta, ja älykellot vastaavat osaltaan juuri tähän tarpeeseen houkuttelevasti ja viihdyttävästi. Ranteessa kulkevat, jokaisen liikeen ja sydämenlyönnin rekisteröivät laitteet voivat tulevaisuudessa toimia luovasti hyvinvoinnin edistäjinä niin muistuttajina, pelillistäjinä kuin yhteisöllisinä tsemppaajinakin.

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *