Valitse holillisen sijaan holistinen 2015

Tänä vuonna olen tunnollinen ihminen. Lupaan lopettaa tupakoinnin, alkoholia otan kohtuudella, otan lähimmäisen huomioon, en kiukuttele ja olen mukava kaikille.

Uuden vuoden lupaukset ovat kivoja. Niiden tarkoitus on jalo. Tänä vuonna olen piirun verran parempi ihminen kuin aiemmin.

Kauniiden uuden vuoden lupauksen taustalla kuitenkin piilee laajempi meidän kulttuuriimme liittyvä merkitys. Se on yksityiskohtiin keskittyminen.

Otetaanpa esimerkki. Pekka 35-vee päättää alkaa liikkua kolme kertaa viikossa. Pekka onnistuu päätöksessään. Pekka uskoo tämän päätöksen johtavan parempaan hyvinvointiin ja pidempään elämään.

Osittain Pekka onkin oikeassa, sillä liikunta tutkitusti edistää hyvinvointia. Jos Pekka kuitenkin ottaa ajan liikkumiseen nukkumisesta tai juo tänä vuonna aiempaa reippaammin viikonloppuisin, niin kokonaishyvinvointi kääntyy helposti miinuksen puolelle.

Länsimainen ihminen rakastaa Avaimet käteen -ratkaisuja. Kolme päivää ananas-detoxausta ja maksa on kuin 10-vuotiaalla. Joidenkin mielikuvissa valmisruokien ja superfoodien balansointi ajaa saman asian kuin monipuolinen ruokavalio.

Minun uuden vuoden lupaukseni on pitää itsestäni kokonaisvaltaisesti hyvää huolta. En halua sitoutua yhden totuuden ratkaisumalleihin, vaan antaa itselleni tilaa. Minulle hyvinvointi ei ole tipattomuutta tai asioiden kieltämistä.

Se, että osaan pitää itsestäni huolta tarkoittaa tervettä narsismia. Rakastan itseäni ja ihoa, jossa elän. Tähtään kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Voin syödä joskus sipsejä. Joskus otan alkoholia, ehkä pelaan koko päivän kalsarit jalassa kotona. Lupaan, että kaikki nämä teot tähtäävät siihen, että minulla olisi hyvä olla nyt ja tulevaisuudessa.

Pakottaminen on lihas, joka väsyy. Haluan enemmän huoltaa kroppaani kokonaisuutena kuin osiensa summana. Olen henki ja keho yhdessä. Siksi uuden vuoden lupaukseni on pitää itsestäni kokonaisuutena hyvää huolta. Rakasta itseäsi. Amen.

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *