Valo auttaa jaksamaan – Ja elämään

Ilman aurinkoa meillä ei olisi elämää. Fotosynteesi käyttää energialähteenään auringonvaloa. Yhteyttämisen sivutuotteena saamme happea, joka on välttämätöntä selviytymisemme kannalta.

Halogeeni- ja hehkulamppujen vaikutusta vireystilaamme ei voi kuitenkaan aliarvioida. Työpisteeni on rakennettu yksiöni seinää vasten, ja ikkuna on takanani. Edessäni avautuva näkymä ei siis ole kovinkaan idyllinen. Vaikka seinä onkin haalean merensininen, ei sen sävy ole kuitenkaan rauhoittava, vaan lähinnä tylsistyttävä.

Vuosi takaperin tajusin viimein hankkia tietokoneeni näytön päälle Ikean hehkulampun, joka seisoo alustallaan tukevasti. Työntekoni ja vireystilani muuttui täysin. Siinä missä ennen läppärin ruudun värähtelytaajuus väsytti silmät jo parin tunnin työskentelyn jälkeen, hehkulampun haalea kajo näytön päällä auttaa jaksamaan aivan uudella tavalla. Koska lamppu on sopivan haalea, se ei sokaise, vaikka välillä katse eksyisikin ruudulta suoraan kohti keinotekoista valonlähdettä.

Valoa pidetään monissa kulttuureissa järjen ja johdatuksen symboleina. Buddhalaisuudessa pyritään kohti valaistumista. Kristinuskon mukaan Jeesus on maailman valo ja hän toi myös valoa kansalle, joka pimeydessä vaelsi. Valo on ollut läpi vuosituhansien asia, joka antaa voimaa ja auttaa jaksamaan.

Suomessa kevät lähenee. Silti monet illat ovat vielä pitkiä ja pimeitä. Kun aurinko pilkottaa pilvien välistä, tuntuu se voimaannuttavalta ja piristävältä sähköshokilta suoraan aivoihin. Monet kaupat mainostavat kirkasvalolamppuja, joiden avulla selviytyy talven pimeistä hetkistä helpommin. Silti tavallisten lamppujen parantavaa voimaa ei voi aliarvioida.

Paras mahdollinen keino ruokkia vireystilaansa on kuitenkin matkustaa luonnollista valoa kohden. Vaikka kahden ja puolen viikon aikana tuhlaisikin liki neljän kuukauden säästönsä, matka auringon luokse kannattaa aina. Vireystila matkalta palatessa on täysin erilainen, ja elämään inspiroituu uudella tavalla.

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *