Vapauta arki – (L)oma tila osa 2/2

Kuten viimeksi kerroin, otan lomalla melkoisen irtioton normaalielämästäni. Haluan tuntea itseni vapaaksi arjen vaatimuksista ja tehdä mitä huvittaa milloin huvittaa.

Käytännössä kyse on kuitenkin enemmän mielikuvasta kuin todellisuudesta: kun neljän viikon lomaan on mahdutettu kotimaan matkailua kahteen eri kohteeseen ja viikko ulkomailla, tulee loma-ajastakin melkoisen aikataulutettua.

Mies joka katosi

Hailuodon Teatterifestivaalilla näin muun muassa Kafkaa vanhan höyrymyllyn pihalla.

Kotiin palattuamme tuntuikin mukavalta viettää pari iltaa sohvalla tekemättä mitään. Viimeisinäkin lomapäivinä kävimme kuitenkin vielä katsomassa Kakolan entisen vankilan historiasta kertovan valokuvanäyttelyn, pyöräilimme piknikille Uittamon kallioille meren äärelle ja matkustimme Helsinkiin nähdäksemme Kansallisteatterissa kehutun Pirkko Saision kirjoittaman esityksen SLAVA! Kunnia.

Konkreettisen vapaan ajan ja aikatauluttomuuden sijaan kyse onkin vapauden ideasta.

Cavern

Beatles-fanina kävin tietysti Cavern Clubilla. Kuva: Pasi Lappalainen

Kun aikataulut ja suunnitelmat on tehnyt itse, eivät ne tunnu vaatimuksilta. Myös matkustaminen tuo vapauden tunnetta, kun on vapaa myös arjen paikkasidonnaisuuksista. Muistan jo lapsuudestani sen ihanan tunteen, joka valtasi minut aina kesäisin isovanhempieni autossa matkatessamme sukuloimaan. Matka oli jo silloin tärkeämpi kuin määränpää.

Loman viimeisinä päivinä minut valtaa usein haikeus. Tuntuu vaikealta luopua vapauden tunteesta, omasta tilasta ja vallasta päättää omasta ajankäytöstään. Toisaalta on myös mukavaa palata takaisin tuttuihin kuvioihin ja tavata taas mukavat työkaverit. Jatkuva reissaaminen ja elämysten virta on pidemmän päälle uuvuttavaa ja paluu rauhallisempaan arkeen tervetullutta.

Arki (=rutiinit) ja loma (=vapaus) näyttäytyvät elämässäni eräänlaisina ääripäinä, joiden välillä liikun. Molempia tarvitaan hyvään elämään. Helpompaa voisi kuitenkin olla niiden tasaisempi sekoittaminen. Vapaata tilaa ja hallinnan tunnetta kannattaisi lisätä myös arjessa

 

Mitä voisin tehdä toisin vapaa-ajalla:

  • Vähentää vapaa-ajan etukäteissuunnittelua ja antaa enemmän tilaa hetken mielijohteille.
  • Miettiä viikonloppuisin vasta aamukahvipöydässä miettiä mitä päivän aikana tekisi tai tekisikö yhtään mitään.
  • Avata iltaisin television sijaan kirja tai jopa tarttua itse kynään ja purkaa tajunnanvirtaa paperille.
  • Miettiä löytäsinkö uusia liikuntalajeja kokeiltaviksi sisä- ja ulkopyöräilyn lisäksi.

Mitä voisin tehdä toisin töissä:

Lomani on nyt ohi ja on aika testata onko minusta muuttamaan urautuneita tapojani ja ajattelumallejani. Osaanko vapauttaa itseni myös arkena?

Loman vaikutus pidempään

Stressinhallinnan kouluttaja Mia Jokiniva kertoo, kuinka voi nauttia loman hyödyistä pidempään.

 

 

 

 

 

 

 

Katso ensimmäinen osa

Katso Jaakon kirjoitus

Kirjoittaja: Pia Puustelli

Faktat

Julkaistu:
Jaa muille:
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *