Vie itsesi taiteilijatreffeille – saatat virkistyä

Kun rutiinit alkavat painaa ja arki muuttuu tylsäksi, kannattaa kokeilla taiteilijatreffejä. Eikä siihen tarvita audienssia keneltäkään oikealta taiteilijalta, vaan voit käydä tapaamassa omaa sisäistä ”taiteilijaasi”.

Julia Cameron on kirjoittanut paljon luovuudesta. Self-help-tyyppisessä opaskirjassaan Tie luovuuteen (2012, Like) hän tarjoaa 12 viikon ohjelman, jonka avulla kuka tahansa voi hänen mukaansa lisätä omaa luovuuttaan ja löytää itsestään taiteilijan. Tärkeä osa tätä ohjelmaa on käydä kerran viikossa taiteilijatreffeillä.

Me kaikki emme toki haaveile taiteilijoiksi ryhtymisestä. Suosittelen kuitenkin taiteilijatreffejä lämpimästi myös arjen harmauden ja liiallisen stressin torjumiseen.

Ateneumissa oli kesällä maagisen italialaisen realismin näyttely Fantastico! Kuvassa taustalla Cesare Sofianopulon maalaus Maschere vuodelta 1930.

Mitkä taiteilijatreffit?

Taiteilijatreffeillä ei tavata ketään muita, vaan mennään johonkin iloa ja mielihyvää tuottavaan paikkaan, ympäristöön tai tekemiseen. Tarkoitus on kohdata itsensä ja rauhoittua jonkin miellyttävän ja ehkä inspiroivan asian äärellä. Kyse voi olla taidenäyttelystä, konsertista tai teatteriesityksestä, mutta yhtä hyvin kävelystä metsässä, pyöräilystä maisemia katsellen, lounaasta uudessa ravintolassa tai vain kiertelystä lähiympäristössään avoimin silmin ja mielin.

Porin Jazzeilla kävin kuuntelemassa Nick Cavea.

Itse nautin taiteilijatreffeilläni eniten ihan perinteisistä kulttuurielämyksistä. Esimerkiksi viime kesänä vierailin muun muassa kahdessa taidenäyttelyssä, Porin Jazzeilla ja vähän marginaalisemmilla kesäfestivaaleilla Taalintehtaan Norpaksessa. Lomallani tosin nautin näissä myös ystävieni seurasta, mutta olen monesti käynyt taiteilijatreffeillä oikeaoppisesti yksiksenikin. Onnistuneiden taiteilijatreffien jälkeen on aina paljon kevyempi olo ja iloisempi mieli. Lisäksi jää jälkeen mielikuvia (ja ehkä myös valokuvia), joita on mukava makustella jälkikäteenkin.

Taalintehtaan Norpas-festivaaleilla oli mielenkiintoinen ohjelma, sopivasti ihmisiä ja leppoisa tunnelma.

Missä välissä?

Lomalla on toki helppo järjestää itselleen nautittavia hetkiä, eikä silloin toisaalta stressikään (yleensä) paina. Jutun juju onkin siinä, että muistaa käydä treffeillä taiteilijaminänsä kansa myös arkena. Pieniä hetkiä itselleen voi kiireenkin keskellä varastaa vaikka päivittäin: jäädä töistä palatessa toviksi istumaan puiston penkille, kävellä kaupungin läpi (tai bussipysäkille) eri reittiä kuin tavallisesti ympärilleen katsellen, pysähtyä kirjakaupan ikkunan eteen katselemaan tarjontaa (ehkä myös poiketa kauppaan sisään), kuunnella ennen nukkumaan menoa se lempikappale, jonka on jo melkein unohtanut… Mahdollisuudet ovat rajattomat. Ja sitten voi aina säännöllisesti (jos ei kerran viikossa, niin mahdollisimman usein) ottaa ainakin muutaman tunnin ihan itselleen ja tehdä mitä huvittaa.

Varoitus: treffeillä voi saada uusia ideoita ja ne voivat aiheuttaa riippuvuutta.

Teksti: Pia Puustelli
Otsikkokuva: Eeva Siivonen, muut kuvat: Pia Puustelli

Faktat

Julkaistu:
Jaa muille:
  • Vastaa

    Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  • Taiteilijatreffejä itsekin jo muutaman vuoden harrastaneena voin sanoa, että ihania ovat. Ja nimenomaan niin nautittuna, että olen yksin treffeillä itseni kanssa.

  • Kiitos kommentistasi Katriina! Ja totta. Vaikka onkin mukavaa jakaa taidekokemuksia toisten kanssa niistä keskustellen, on tarpeen kuulostella niitä myös ihan itsekseen, jolloin pääsee paremmin yhteyteen omien tunteidensa ja ajatustensa kanssa.