Yrittäjyys ja stressi

Olen toiminut kohta kolme vuotta yrittäjänä, joten voin siis sanoa omaavani jonkinasteista kokemusta yrittäjyydestä ja siihen liittyvästä stressistä. Valehtelisin jos väittäisin, että tämä touhuaminen olisi stressitöntä. Toki on aikoja jolloin stressiä on vähemmän, on myös niitä aikoja jolloin tuntuu, että stressi lisääntyy lisääntymistään. Ajattelinkin hieman kertoa omista kokemuksistani ja siitä miten itse olen pärjännyt stressin kanssa.

Taustaksi lisättäköön vielä se, että yritykseni tekee pääasiassa räätälöityjä verkkosovelluksia sekä erinäköisiä verkkosivuja. Pääasiassa teemme siis verkkoon erinäköisiä sivuja ja sovellutuksia. Pieni osa työstämme on myös asiakkaiden tukea ja muita perus IT-hommia. Työpäivän sisältö voi vaihdella uuden sovelluksen ohjelmoinnista aina asiakkaan luona käyntiin.

Stressi

Tämän artikkelin ajankohta on mitä mainioin sillä takana alkaa olla parin viikon kova työputki. Työputki johtui erinäisten projektien valmistumisesta ja pahimmillaan työpäivä kesti aamuviidestä aina iltakahdeksaan. Tämä tietty toi hieman stressiä, kun piti saada koodia tehtyä aikataulussa ja ongelmia tuppasi tulemaan eteen.

Omaan mielestäni hyvän stressinsietokyvyn  ja yöuniani en stressin takia herkästi menetäkään. Oikeastaan stressinsietokykyni ansiosta pystyin nukkumaan tuon työputken ajan suhteellisen hyvin ja vähillä yöunilla oltiin oikeastaan vain kerran – tuon pahimman viidestä kasiin päivän aikana.

Yrittäjänä tulee tietysti muitakin stressaavia tilanteita eteen kuin projektit – olet nimittäin itse vastuussa omista rahoistasi ja samalla yrityksen rahoista. Jossain vaiheessa nämäkin voivat aiheuttaa stressiä ja tällöin onkin hyvä jos sinulla on tukea lähimmäisistäsi tai muista yrittäjistä. Yksin et jaksa – oikeasti.

Mukavat harrastukset auttavat ainakin minua hallitsemaan stressiä ja ehkä hauskinta tässä on se, että koodailen huviksenikin välillä. Usea oma nettiprojekti onkin lähtenyt niin liikenteeseen, että olen saanut idean ja koodaillut huvikseni jonkun koodinpätkän. Usein pohdiskelenkin nukkumaan mennessä mieluummin omia projekteja kuin työprojekteja – omissa projekteissa kun saa itse asettaa deadlinen.

Työ- ja vapaa-ajan erotus?

Tämä on se kysymys, mitä kuulen aika usein kun kerron, että teen töitä kotoakin käsin. Tänä päivänähän se on helppoa, tarvitsen vain tietokoneen ja Internetin. Tällöin onkin tärkeää erottaa, mikä on työaikaa ja mikä sitten sitä vapaa-aikaa. Muuten käy niin, että teet töitä koko ajan ja stressitaso tuppaa nousemaan.

Itse olen ehkä nörtiksi hieman outo. Olen nimittäin töissä yleensä seitsemän aikaan aamulla (+/- 15min). Kello on soimassa seitsemän jälkeen, mutta en muista milloin olisin viimeksi siihen herännyt. Toimistolta lähdenkin yleensä puolen päivän kantturassa ja katselen loppuja asioita sitten kotikoneelta, joskus saatan lähteä kaupoille tai lounaalle ja katson töitä sitten sieltä palatessani.

Työsähköposti sulkeutuu pääasiassa kello neljä oli kone mikä tahansa. Sähköpostiin en nykyään työsähköpostia automaattisesti haekaan. Mikäli asiakkaalla on isompi ongelma neljän jälkeen, niin hän soittaa tai laittaa tekstiviestiä. Sähköpostilla tulevat asiat kun harvemmin ovat niitä kiireellisiä, jotka vaaditaan nyt ja heti – meillä tietysti arjen ulkopuolella tehtävistä tukikeikoista yms. on kaksinkertainen veloitus.

Kun päivän hommat on saatu pakettiin, niin on vapaa-ajan vuoro. Tietysti yrittäjän työajan raja on joskus häilyvä, kun vapaallakin puhelin voi soida ja olenpa Tallinnan matkallakin vastannut puhelimeen – tällöin tosin ilmoitin olevani matkalla ja palaavani asiaan kun olen tullut takaisin.

Omia vinkkejä työ- ja vapaa-ajana erottamiseen:

  • Ota työsähköpostin automaattinen haku puhelimestasi pois päältä.
  • Sulje työsähköposti kotona.
  • Jos lähdet lomalle, niin älä ota työkonetta mukaan.

Lopuksi

Tämä artikkeli oli oikeastaan minua parhaimmillaan (pahimmillaan). Ne, jotka ovat minun blogiani seuranneet tietävät sen, että teksti rönsyilee sitä mukaa mitä ajatuskin. Koitan toki hieman aiheessakin pysyä.

Tällä hetkellä stressitaso on matalalla ja hommat luistaa. Kevät tekee tuloaan ja valoisuus piristää mieltä – hankinnan alla on polkupyörä ja siitä olisi tarkoitus saada uusi harrastus. Työmatkapyöräily tekee siis itselleni tuloaan ja mikäs sen parempaa, kuin kevät aurinko ja aamuinen pyörälenkki töihin?

Julkaistu:
Jaa muille:
Tilaa kirjoittajan syöte