Ystävät

Osa roolistasi ystävänäsi on auttaa vastustajasi tunteiden mullistusten läpi. Se voi olla epämiellyttävä, ylivoimainen ja uuvuttava prosessi. Valmistautuminen tekniikoilla auttaa häntä kriisin läpi lievittää joitakin stressiäsi ja tarjoaa hänelle myös lohtua. Kansallisen sosiaalityöntekijöiden liiton mukaan ystäväsi voi käsitellä tunteitaan ja tunteitaan ja yhdistää hänet tarvittaviin resursseihin välittömän kriisin aikana.

Kuuntele ja tue

Kuuntele, mitä hänellä on sanottavana, ja pysy tuomitsemattomana, ehdottaa Texasin yliopiston neuvonta- ja mielenterveyskeskusta. Ystäväsi voi joutua itkemään, nauramaan, olemaan hiljaa tai toistamaan huolensa useita kertoja. Normalisoi ja vahvista tunteesi – mitä hän kokee, ei ehkä ole miellyttävää, mutta ei ole olemassa ‘väärää’ tapaa tuntea. Läsnäolosi ja halukkuutesi seurata häntä kriisin läpi ovat tärkeimmät tuen muodot.

Tarjoa apua

Kysy, mitä voit tehdä auttaaksesi. StrengthOfUs.org, online-resurssi nuorille aikuisille, joilla on mielenterveysongelmia, toteaa, että tämä kysymys voidaan jättää avoimeksi tai laajentaa ehdotuksilla. Ystäväsi saattaa arvostaa sitä, että soitat hänen perheelleen, ruokitaan kissaansa, hoidetaan asioita tai autetaan kuljetuksessa. Käytännön konkreettisten askareiden auttaminen voi auttaa häntä tuntemaan vähemmän emotionaalista stressiä.

ystävät puhuvat

Tarjoa fyysistä mukavuutta

Hengitä ystävän kanssa. On tavallista, että kriisissä olevat ihmiset pidättävät hengitystään tai hengittävät pinnallisesti, neuvonantaja Debbie L. Whittlein mukaan. Hitaasti ja syvään hengittäminen mahdollistaa suuremman hapen saannin, mikä auttaa häntä tuntemaan olonsa vähemmän ahdistuneeksi. Voit myös varmistaa, että ystäväsi perustarpeet täytetään, Whittle toteaa. Ystäväsi tulisi olla mahdollisimman levännyt, ravittu ja nesteytetty. Lisäksi hän voi arvostaa halausta tai käden puristusta. Muista kuitenkin ensin saada suostumus, koska kriisissä olevat ihmiset voivat joskus tuntea itsensä ärtyneiksi tai liian valppaiksi. Kosketus voi pahentaa ahdistusta näissä tilanteissa.

Tunne rajat

Vältä kiusausta ratkaista ystäväsi ongelmat tai korjata hänen elämänsä, neuvoo Whittle. Hän pystyy ratkaisemaan asiat sopivalla ajalla ja resursseilla. Vie hänet neuvonantajalle tai terapeutille ja käy hänen kanssaan säännöllisesti. Jatka kysymistä, mitä hän tarvitsee, ja tiedustele viittausten edistymistä. Ole tietoinen myös omista rajoituksistasi. Jos huomaat, että velvollisuutesi tai henkinen hyvinvointisi laiminlyödään, koska olet omistautunut ystävällesi, saatat tarvita jonkin verran etäisyyttä häneen voidaksesi huolehtia itsestäsi.

Puhuminen ystävälle, joka on emotionaalisen väkivallan uhri

Jos ystäväsi kokee häpeää, nimeämistä, uhkailua, pelottelua, vapauksien rajoittamista, eristäytymistä, manipulointia tai kiintymyksen tahallista pidättämistä, ystäväsi kärsii emotionaalisesta hyväksikäytöstä.

Oikeus valita

Ystäväsi ei ehkä ole valmis tunnustamaan väärinkäyttöä tai poistumaan tilanteesta. Pysy yhteydessä ystäväsi ja vahvista edelleen tukesi, Scheckter ehdottaa. Kannusta ystäväsi itsetuntoa ja itsetuntoa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here